Géza Sáli: mojster violin in lokov

Lastnik trgovine z glasbili v Gradcu, ki med drugim izdeluje, popravlja in restavrira loke.

Objavljeno
19. september 2014 15.01
Bojana Polak
Bojana Polak

Koliko časa že izdelujete, popravljate in restavrirate loke?

36 let.

Kdo vas je vpeljal v svet glasbe?

V svet glasbe so me vpeljali starši. Začel sem s šestimi leti, saj so želeli, da igram violino. Tako igram violino, mandolino, kitaro in harmoniko. Imam country bend The Buffaloes. Z bendom redno nastopamo na koncertih. Ravno včeraj zvečer smo igrali do jutra (smeh). V petek smo igrali v Gradcu, kjer je bilo na koncertu 2000 ljudi.

Ali izdelujete tudi inštrumente?

Popravljam jih, izdelujem pa samo še loke. Za izdelavo glasbil imam premalo časa. V mladih letih sem jih izdeloval in sem jih naredil približno 400, kar je nekaj srednjega, saj tudi za to potrebuješ ogromno časa. Če izdelujem lok, ga ne delam ves dan, ampak vmes še popravljam inštrumente, sem v trgovini, igram različne inštrumente, za vse to potrebuješ veliko časa.

Koliko časa izdelujete lok?

Ne morem reči, koliko časa preteče do končnega izdelka. Nekaj ur delam danes in mogoče spet pojutrišnjem ... Težko je reči, ker kakšen mesec po cele dneve ne delam, pa po par ur na dan, potem nekaj dni sploh ne, vmes pa počnem še cel kup drugih stvari.

Kaj pa popravilo loka, kako dolgo traja?

Odvisno, kaj je treba popraviti. Lahko eno uro, dve, lahko pa traja več ur ali celo dni.

Katere materiale in pripomočke uporabljate?

Več različnih vrst lesa, nekateri so iz Brazilije in drugih oddaljenih krajev, konjsko žimo, kovino, srebro, mamutove zobe, ribjo kost, usnje ... Pri delu uporabljam različne pripomočke, predvsem so to pripomočki za obdelavo lesa.

Kdo so vaše stranke?

Prihajajo iz mestnega gledališča, univerze, glasbenih šol, iz Slovenije, Zagreba, Dunaja. Profesorji pošiljajo svoje učence k meni. Imam približno 400 strank iz različnih držav. Večina strank pride k meni zaradi popravila. Vsak lok bi bilo treba servisirati dva- do trikrat na leto. No, seveda je odvisno od tega, koliko se igra. Če se vadi po šest ur na dan, je lok hitro potreben popravila.

Koliko stane izdelava novega loka?

Osnovni lok pri meni stane 3000 evrov in za manj ga ne naredim. Razlika med materiali je ogromna. Ljudje vedo, da bodo pri meni dobili le najboljše.

Ste študirali glasbo?

Violino sem se učil 12 let, potem pa sem v Budimpešti končal študij, ki je trajal skupno šest let. S tem študijem sem si pridobil mojstrski naziv. Kasneje sem se šolal na Dunaju, kjer sem pridobil še en mojstrski naziv.

Katero glasbo poslušate?

Poslušam avstrijski internetni radio. Ne poslušam heavy metala, jazza, niti klasike, le dobro glasbo. Glasba je moje življenje, moje delo in moj hobi. Moja življenjska sopotnica ima prav tako rada glasbo. Spoznala sva se, ko sem igral na koncertu, ona pa je bila v občinstvu. (Smeh.) Zdaj ne morem več igrati toliko, kot sem včasih. Prej, ko nisva imela otrok, je vedno hodila z menoj. Tudi ona igra kitaro.