Gregorčki so povezali Tržičane

Tradicijo v okviru prireditve Luč v vodo (Vuč u vodo) zavzeto nadaljujejo zlasti otroci.

Objavljeno
11. marec 2016 22.16
Spuščanje gregorčkov v Tržiču, Slovenija 11.marca 2016. [gregorčki,otroci,starši,hišice,gasilci,reka]
Marjana Hanc
Marjana Hanc
Tržič – Na predvečer gregorjevega so nocoj v številnih krajih po Sloveniji spuščali gregorčke. V Tržiču, kjer so nekoč čevljarski vajenci izdelovali hišice, nato napolnjene z oblanci zažgali in spustili po Tržiški Bistrici, tradicijo v okviru prireditve Luč v vodo (Vuč u vodo) zavzeto nadaljujejo zlasti otroci.

Pričakovanje otrok in odraslih pred praznovanjem gregorjevega je bilo letos še posebno veliko. Podjetnik inovator Branko Bandelj je Osnovni šoli Tržič podaril matrice iz lepenke, ki so jih nato otroci in njihovi starši sestavili v hišice, jih pobarvali in okrasili z lubjem, mahom, listjem, slamo ... »Še nikoli ni v Tržiču pri čem podobnem sodelovalo toliko ljudi in s tako močno energijo. Povezalo se je staro in mlado. Kar 803 gregorčke smo izdelali in dogodek smo že novembra lani prijavili komisiji, ki odloča o vpisu v Guinnessovo knjigo rekordov. Tik pred zdajci so prijavo zavrnili. Razlaga je bila, da so gregorčki preveč posebni in da ni mogoča nobena primerjava, saj drugje po svetu ni podobnih praznovanj,« je pojasnil ravnatelj OŠ Tržič Stane Grum.

Tržičani se zaradi zavrnitve niso preveč žalostili. Če nismo rekorderji v svetovnem merilu, smo pa v Sloveniji oziroma vsaj v svojih srcih, je bilo slišati ob reki. Nekateri so v izdelavo gregorčka vložili veliko truda in časa, tudi po 50 ur. Nocoj so v Tržiško Bistrico ob pesmi in plesu ter vrtenju gorečih metel v osmicah splavili le okoli deset gregorčkov, ki so bili pripravljeni za rekordno plovbo, mnogo več je bilo bolj navadnih iz lesa in papirja s prižganimi svečami. Preostali rekordni, morda zato, ker se jim je prav po gorenjsko zdelo, da jih je škoda, bodo v prihodnjih dneh na ogled v osnovni šoli. Razstavo o gregorjevem z naslovom Moč ognja in luči pa si je mogoče ogledati v Kurnikovi hiši. Gregorjevo je zdaj v postopku vpisa šege v nacionalni register žive kulturne dediščine.