Grozi ji deset let zapora, ker je prašičem dala vodo

Kanadčanka Anita Kranjc je hotela nekoliko olajšati muko živalim, ki so bile na poti v klavnico. 

Objavljeno
01. december 2015 09.31
Pi. K.
Pi. K.

Toronto − Živalska aktivistka Anita Kranjc iz Toronta je na vroč poletni dan v prometni konici prašičem, ki so bili na poti v klavnico hotela nekoliko omiliti muko in jih skupaj s še enim aktivistom napojiti z vodo. Zdaj ji grozi deset let zapora. Aktivistične skupine po vsem svetu podpisujejo peticije v njeno podporo.

Kranjčeva je hotela skozi rešetke tovornjaka napojiti živali, ko je iz vozila izstopil voznik in ji to preprečil. »Dajte živalim vodo,« ga je prosila. In še »Jezus je rekel, dajte jim piti, če so žejni.« Voznik jo je ozmerjal: »Niso ljudje, ti zmešana k****,« in poklical policijo, Kranjčevo, ki je s početjem kljub temu nadaljevala, pa vprašal: »Kako naj vem, da živalim res daje le vodo?«

Lastnik živalske farme Eric Van Boekel, čigar prašiči so bili v tovornjaku, je proti Kranjčevi naslednji dan vložil tožbo.

Prvo zaslišanje je potekalo včeraj, Kranjčeva pa je za britanski Guardian dejala: »Noro je, da te zaradi takšne stvari kriminalno preganjajo.« Lastnik farme je za omenjeni časopis dejal, da so v primerih, ko aktivisti na avtocestah ob prometnih konicah skačejo okoli vozil, ogroženi oni sami kot tudi njegovi produkti, torej prašiči. Kanadski živalski aktivisti se že dlje časa borijo za bolj etične načine prevoza klavnih živali in njihovega zakola v klavnicah.