Davo Karničar namerava prvi presmučati sloviti K2

Na odpravo odhaja sredi junija, s smučanjem pa bo poskusil v drugem delu meseca julija, ki je najprimernejši za vzpon na pakistanske osemtisočake.

Objavljeno
11. maj 2017 19.23
Davo Karničar
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Davo Karničar, ki je pred 16 leti postal prvi zemljan, ki je neprekinjeno presmučal najvišjo goro na svetu Mt. Everest in tudi najvišje vrhove preostalih kontinentov, letos odhaja na nov in njegov najzahtevnejši podvig. Karničar želi prvi presmučati drugi najvišji vrh sveta - sloviti K2.

Na vrhu K2 sta doslej stala le dva Slovenca: Zvonko Požgaj in Viki Grošelj. 8611 metrov visoka gora je tako zahtevna, da kot edini osemtisočak sploh še nima zimskega vzpona in je dočakala le tri resne smučarske poskuse. Prav Davo pa bi rad postal prvi, ki ga bo presmučal v celoti, vključno z zloglasnim Bottleneckom.

Najboljši slovenski alpinistični smučar je na njem že poskusil leta 1993, a je bil tedaj zaradi vremenskega preobrata (in vetra, ki mu je odpihnil smuči) prisiljen obrniti na višini 7800 metrov.

Karničar na odpravo odhaja sredi junija, s smučanjem pa bo poskusil v drugem delu meseca julija, ki je najprimernejši za vzpon na pakistanske osemtisočake. Pri tem bo uporabljal revolucionarne zložljive smuči, smučati pa namerava v svojem slogu: neprekinjeno, brez snemanja smuči in brez spuščanja ob vrvi.