Kjer je vreme najlepše na svetu

Gran Canaria: povprečna temperatura vse leto 24 stopinj Celzija. Košarka le del bogate ponudbe na tem kanarskem otoku.

Objavljeno
04. september 2014 10.33
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
»V Atlantskem oceanu leži otok. Zaradi svoje čudovite pokrajinske pestrosti je kot majhna celina. Dolge zlate peščene plaže, košate palme in borovi gozdovi, vulkanske gore, naravni spomeniki, kot je Roque Nublo, peščene sipine Maspalomas ... Zaradi mikroklime je ta otok edinstven in ima najlepše vreme na svetu.«

Tako se je glasilo vabilo organizatorjev letošnjega svetovnega prvenstva v košarki oziroma tekem skupinskega dela v Las Palmasu na Gran Canarii, kjer se te dni poti tudi slovenska košarkarska reprezentanca. Seveda tamkajšnji turistični organizaciji ni ušlo, kako zavzeti so slovenski košarkarski navijači, ki so se na prvenstvih doslej izkazali z zelo številno udeležbo. Popoln paket zanje (in seveda tudi za slovenske turistične agencije) se je ponudil kot na dlani: počitnice ob morju in potepanje po idilični naravi vulkanskega otočka skupaj z ogledom košarkarskih tekem.

Čeprav je Gran Canaria s površino 1560 kvadratnih kilometrov tretji največji med Kanarskimi otoki, ga vsak popotnik z lahkoto razišče kar sam. V le nekaj urah je mogoče zakrožiti po njem in v izlet zajeti vse največje zanimivosti te celine v malem, ki zares ponuja vse, kar si turist lahko želi: lepe plaže za željne počitka, za avanturiste visoke gore (najvišji vrh Pico de las Nieves na 1949 metrih prekrije tudi snežna odeja), naravne vulkanske spomenike, bogato kulturno dediščino za raziskovalce, pestro kulinarično ponudbo za gurmane, željni zabave si oči lahko napasejo zlasti med velikim tradicionalnim karnevalom ... A mnoge, tiste najmanj zahtevne, na potovanje na Gran Canario lahko zvabi že pogled na vremensko napoved, zlasti pozimi. To je otok večne pomladi, povprečna temperatura je vse leto 24 stopinj Celzija, Puerto de Mogan je kraj z največ sončnimi dnevi na leto v Evropi.

Z vulkana pogled v zgodovino

Popotovanje po raznovrstni pokrajini, ki jo je v kar 46 odstotkih Unesco zavaroval kot rezervat biosfere, se lahko začne. Eno od 32 zaščitenih območij na otoku so sipine v naravnem parku Maspalomas, ki so med najbolj prepoznavnimi simboli Gran Canarie. Ob obali mehkega puščavskega peska na jugu otoka ne manjka turistične ponudbe, v sklopu katere se po sipinah, denimo, sprehajajo tudi kamele. Je pa kljub vsemu mogoče srečati še kakšnega od avtohtonih prebivalcev, denimo velikega kanarskega kuščarja.

Ko iz puščave pot zavije v notranjost otoka, se zdi, kakor da je človek na drugem koncu sveta ali morda celo na drugem planetu. Mogočne vulkanske skale na območju Bentayge jemljejo dih, prepoznavni Roque Nublo 1813 metrov nad morjem ponuja izjemen razgled. Tudi z roba kraterja Bandama Caldera na severovzhodu otoka je vredno pogledati, vsa vulkanska čudesa pa razkrivajo tudi tančico bogate zgodovine otoka. Dolga stoletja so tam živeli domorodci (Guanches), ki naj bi izvirali iz severne Afrike. Sodeč po arheoloških najdbah so se tam naselili okoli leta 500 pr. n. š., živeli v jamah, se preživljali z lovom in že poznali celo lončarstvo. Približno 30.000 jih je tu mirno živelo vse do 14. stoletja, ko so otok prvič po padcu rimskega imperija odkrili španski osvajalci. Po letih krvavih bojev so Gran Canario leta 1478 osvojili Kastiljci s Pedrom de Vero. Prvotno prebivalstvo je takrat začelo izginjati, ob nekaj poskusih osamosvojitve pa so otoki nazadnje postali ena od 17 španskih avtonomnih skupnosti.

Otok, na katerem živi 40 odstotkov prebivalstva otočja, so v pestri zgodovini obiskale tudi številne znane osebnosti: Krištof Kolumb se je tam ustavil na poti, preden je odkril ameriško celino, zgodba Miss Marple, ki jo je napisala Agatha Christie, se dogaja na otoku, na katerem sta se med drugim rodila Benito Pérez Galdós, eden največjih španskih pisateljev, in Alfredo Kraus, po mnenju nekaterih najbolj liričen odrski glas. Na Gran Canarii so tudi vsem slovenskim turistom svetovali: za odkrivanje zgodovine obiščite Kolumbovo hišo in muzej, hišo in muzej Péreza Galdósa, kolonialno četrt Vegueta, Kanarski muzej, muzej s poslikanimi jamami in arheološki park, Cenobio de Valeron ...

Na kolo, golf ali z desko na valove

Tamkajšnji turistični ponudniki obljubljajo, da je Gran Canaria »kraj, ki ga morate spoznati«. Mnoge je že prepričal. Ob dobrih letalskih povezavah na najbolj obiskane otoke (poleg Gran Canarie še Tenerife, Lanzarote in Fuerteventura) tam mrgoli Nemcev, Angležev in Skandinavcev. Mnoge premami obljubljena »večna pomlad«, ki je ugodna zlasti za športne navdušence. Še posebno pozimi so Kanarski otoki raj za kolesarje, otok je bil izbran za najboljšo evropsko golfistično destinacijo leta 2013, odlične razmere na valovih in močnem vetru pa se v čeprav hladnem oceanu ponujajo zlasti deskarjem. Na 128 plažah Gran Canarie je mogoče najti tako droben zlati kot tudi mehak črni vulkanski pesek, ne manjka centrov za deskarje, ki so odprti vse leto. Ljubitelji visokih valov obiščejo El Confital, kamor zahajajo najpogumnejši domačini, ali El Fronton, kjer redno prirejajo svetovna prvenstva v deskanju na valovih. Ko so razmere idealne, se val dvigne tudi do pet metrov visoko. Tisti, ki prisegajo na veter, pa se ponavadi zberejo v Pozu Izquierdo ali Vargasu, kamor se prav tako vsako leto najboljši deskarji zgrinjajo ob svetovnem prvenstvu PWA.

Razlogov za obisk je torej več kot dovolj, morda celo preveč za tiste, ki bodo glavni del svojih počitnic preživeli v glavnem mestu Las Palmasu, natančneje, v klimatizirani areni Gran Canaria, ki so jo zgradili prav za svetovno prvenstvo in je stala 70 milijonov evrov. Na tribune sprejme 9865 gledalcev, kot pravijo prireditelji, se po tehnični opremi z njo lahko kosa le londonska O2 Arena. Najbolj osupljiv je elektronski semafor, velik okoli 150 kvadratnih metrov in popolnoma opremljen z najnovejšo tehnologijo LED. »To je eden najsodobnejših pokritih športnih objektov v vsej Evropi. Ta vrhunski paviljon bo tudi dom kluba Gran Canaria, ene vodilnih španskih košarkarskih ekip. Sprejme lahko deset tisoč gledalcev, izstopa pa po vsestranski funkcionalnosti in udobju,« so v povabilu še zapisali prireditelji prvenstva na »celini v malem«.