Sveta knjiga na 700 metrih papirja

Egipčan Mohammed upa, da se bo njegov ročno izpisani koran uvrstil v Guinessovo knjigo.

Objavljeno
03. maj 2017 19.36
K. F.
K. F.

Egipčan Saad Mohammed verjame, da se bo njegov umetelno izpisani in okrašeni koran uvrstil v Guinessovo knjigo rekordov. Samorasli umetnik je doma iz pokrajine Gharbia severno od Kaira. V mladosti je opustil šolo in se izobraževal sam.

Zdaj umetnik upa, da bodo njegovo reprodukcijo korana priznali za največjo ročno izpisano in okrašeno muslimansko sveto knjigo ter jo priznali za dosežek, vreden zapisa med svetovne rekorde. Tudi stene in preproge v umetnikovem domu so bogato okrašene z barvitimi islamskimi motivi. Ovira za izpolnitev Saadove želje bi lahko bil denar, saj sam ne more plačati stroškov na poti do knjige rekordov, zato vabi vlado ali kogarkoli, ki mu je njegova umetnost všeč, naj mu pomaga.

Posebnost njegove reprodukcije je prav to, da jo je napisal in okrasil na roke. Zvitek, na katerega je zapisal besedilo svete knjige, je dolg 700 metrov. »Seveda, to je velika količina papirja. Sam sem financiral ta projekt, jaz pa sem običajen človek. Nimam premoženja ali drugih virov,« je Saad Mohammed povedal novinarjem. Delal je tri leta. Zapleteno in bogato okrašen rokopis je ovit okoli lesenega valja, ki je shranjen v veliki leseni škatli, tako da ga je mogoče odviti in znova zviti. Pri Guinessu pravijo, da že obstaja rekorder, ki je izdelal največjo tiskano repliko korana, nikogar pa še ni, ki bi si ta naslov prislužil z ročno izpisano različico.

Popis rekordov z vsega sveta na najrazličnejših področij je zamisel direktorja pivovarne Guinness sira Hugha Beaverja. Knjiga izhaja od leta 1955 in velja za  najbolje prodajano na svetu, vsako leto izide nova. Letnik 2017 je že 62. različica. Med rekordi je kot najstarejše glasbilo na svetu vpisana koščena piščal z najdišča Divje babe, drugače pa je med rekrodi še več drugih slovenskih dosežkov.