Kruh miru na polju smrti

Pri nemški organizaciji, ki praznuje mir in sodelovanje, je navzoča tudi Slovenija.

Objavljeno
03. oktober 2014 20.35
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – V vse bolj negotovih časih Berlinčani na nekdanjem »polju smrti« ponujajo kruh in z njim mir. Za prireditev Sejati in žeti v miru so slovensko rž posejali in poželi pri biotehniški šoli Rakičan iz Murske Sobote.

»Kjer so bila nekoč polja smrti, danes cveti življenje,« opozarjajo pri društvu FriedensBrot in drugih organizatorjih vseevropske mirovne akcije. Ob Bernauer Strasse, kjer so vojaki z na strel pripravljenimi puškami desetletja preprečevali pobege iz diktature, zdaj v bližini kapele sprave poleti cveti in raste rž. Tudi ob letošnji petindvajseti obletnici padca berlinskega zidu so jo poželi, zmleli v moko – in iz nje spekli »kruh miru«, na berlinski univerzi Humboldt pa so organizirali konferenco o kmetijstvu in miru. Prireditev podpira nemški minister za kmetijstvo Christian Schmidt, ki je opozoril, da po vsem svetu lakoto trpi najmanj osemsto milijonov ljudi, dve milijardi pa se hranita pomanjkljivo. »Pravica do hrane sodi med najbolj temeljne človekove pravice, a je vendar med najpogosteje kršenimi.«

Organizatorji še posebno tesno sodelujejo z državami, ki so v Evropsko unijo vstopile po letu 1989, času mirnega vzhodnonemškega prehoda iz diktature v demokracijo ter globokih sprememb v številnih državah nekdanjega vzhodnega bloka. Slovensko rž so posejali, poželi ter jo poslali v Berlin pri biotehniški šoli Rakičan iz Murske Sobote, Slovenijo pa so na slovesnosti zastopali veleposlanica v Nemčiji Marta Kos Marko, generalna direktorica direktorata za kmetijstvo na slovenskem ministrstvu za kmetijstvo in okolje Tadeja Kvas Majer ter nekdanji predsednik Slovenije Danilo Türk. Ta je v Nemški družbi za zunanjo politiko (DGAP) predaval o možnostih in omejitvah mednarodnega prava v kriznih časih in obiskal nemško zunanje ministrstvo ter urad kanclerke Angele Merkel.