Ledena gora na Novi Fundlandiji privablja turiste

Malo mestece v Kanadi je zaradi ene prvih mimo plavajočih ledenih gora v sezoni čez noč postalo turistična atrakcija.

Objavljeno
19. april 2017 10.44
CANADA-WEATHER/
Š. P.
Š. P.

Ledene gore se razprostirajo prek sto kvadratnih kilometrov in mizasto oblikovane plavajo po južnem ledenem morju, medtem ko se tiste manjše, bolj nazobčane lomijo z ledenih gmot Grenlandije. Ledeniki, ki prekrivajo Grenlandijo, sestavljajo drugi največji kontinentalni ledeniški sistem na svetu (kriosfera), ki je nastal z nalaganjem neštetih plasti snega.

Vsako leto se od ledenikov odlomi na tisoče večjih in manjših ledenih gor, ki plavajo po morju. Ena njih te dni na Novi Fundlandiji v bližini mesta Ferryland v Kanadi privablja številne turiste, ki želijo v fotografski objektiv ovekovečiti ledeno gmoto, ki se svetlika v številnih odtenkih bele, modre in zelene barve.

Obala Nove Fundlandije in Labradorja je znana tudi kot »aleja ledenih gmot« zaradi številnih odlomljenih kosov ledu, ki tod na pomlad potujejo s severa. Zaledenelo morje do zgodnjega poletja ali pozne pomladi zaustavi ledene gore, v tem primeru pa se zdi, da je ta trčila ob dno in utegne obtičati na mestu, je za The Canadian Press pojasnil župan.

Ledene gore, ki se lomijo, lahko ogrožajo plovbo v severnem Atlantiku. Od katastrofe, ko je aprila 1912 potonila čezoceanska velikanka Titanik, za nadzor nad ledenimi gorami pomorščake opozarja mednarodna organizacija Ice Patrol.