Minneapolis, mesto, kjer se je rodil in ustvarjal Prince

Ob obletnici pevčeve smrti njegovi oboževalci romajo v kraje, kjer je imel svoj studio, kjer je snemal film Škrlatni dež in kjer je imel svojo naljubšo prodajalno plošč.

Objavljeno
18. april 2017 20.35
V Princeovem rojstnem mestu Minneapolisu lahko njegovi oboževalci obiščejo številne znamenitosti, povezane s priljubljenim pevcem, in se v njih ob obletnici njegove smrti poklonijo spominu svojega idola. Med drugim si lahko ogledajo njegovo priljubljeno prodajalno glasbenih plošč ali skromno hišo, ki so jo uporabili v filmu Škrlatni dež (Purple Rain), nagrajenem z oskarjem.

Paisley Park, Princeov velikanski bleščeči beli kompleks, v katerem je uredil studio in prostor za nastope, so preuredili v muzej kmalu po njegovi smrti 21. aprila lani. Od 20. do 23. aprila bodo v njem slavnostna prireditev, več okroglih miz, koncertov in drugih glasbenih dogodkov.

Paisley Park

Velikanski kompleks, ki je zrasel sredi popolne ravnine v Chanhassnu, približno 30 kilometrov oddaljenem od središča Minneapolisa, si kratko malo morate ogledati, tudi če se v njem ustavite samo za trenutek. Organizirani ogledi trajajo približno 70 minut, med drugim si lahko ogledate sobe, v katerih je Prince ustvaril svoje največje uspešnice. Muzej še vedno urejajo, pred kratkim so dodali sobo z oblačili in drugimi predmeti z njegove plošče in turneje Lovesexy.

Dogovorite se lahko tudi za ogled dodatnih sob, se v njih fotografirate, se udeležite plesne zabave v petek zvečer ali nedeljskega dopoldanskega obroka, pri katerem vam bodo ponudili njegove najljubše jedi.

Veliko se je govorilo o Princeovi žari v obliki Paisley Parka, zato so jo na željo družine vzeli z glavnega vrta in jo postavili na visok podstavek nad majhno kuhinjo, v kateri je včasih gledal televizijo. Fotografiranje in snemanje videoposnetkov pa sta na vseh ogledih strogo prepovedani.

First Avenue and the 7th St. Entry

Klub s tem imenom v središču mesta na nekdanji avtobusni postaji pogosto gosti oboževalce Princea in ostaja pomembno središče za ljubitelje alternativnega rocka. S posebno vstopnico lahko vstopite skozi poseben vhod v klub, v katerem je Prince večkrat igral, prvič leta 1981, ko se je klub imenoval še Sam's, pa leta 1983, ko je zaigral daljšo različico svoje balade Purple Rain. Nastop so posneli skupaj z megauspešnico, po kateri so Princea vsi poznali, na koncertu pa je odigral tudi številne druge pesmi.

Zunanji opečnati zidovi so okrašeni z belimi zvezdicami v spomin na vse glasbenike, ki so igrali v klubu. Princeova zvezda je zlata in izstopa med vsemi drugimi.

Electric Fetus

Prince je pogosto obiskoval prodajalno glasbenih plošč Electric Fetus. Obiskal jo je tudi 16. aprila, na dan prodajaln glasbenih plošč, samo nekaj dni pred svojo smrtjo. Takrat je na twitterju objavil: »Fetus, hvala za pesmi! Vse do doma sem užival v Steviejevi plošči Talking Book!« Trgovina Electric Fetus mu je odgovorila: »Hvala za današnji obisk in za nenehno podporo neodvisnim glasbenim trgovinam!«

Tudi njegovo zadnje sporočilo na twitterju, 18. aprila, je bilo povezano s trgovino Electric Fetus, ki je javno predstavljala program za njegovo turnejo Piano & Microphone. V sporočilu je prikazal naslovnico programa in dodal: »electricfetus.com.«

Ko so leta 1968 odprli trgovino, je revija National Lampoon razglasila njeno ime za najslabšo izbiro za ime nekega podjetja. Toda trgovina še vedno ostaja priljubljeno zbirališče ljubiteljev alternativne glasbe – med drugim ljubiteljev vinilnih plošč –, takoj po Princeovi smrti so jo začeli obiskovati tudi številni žalujoči oboževalci priljubljenega pevca.

Glasbene note na steni

Ogledate si lahko več uspešnih stenskih poslikav s podobo slavnega pevca. V središču mesta blizu 10. ulice in Avenije Marquette stoji petnadstropna stavba z belim zidom, na katerem so naslikane glasbene note, in prav tu je Prince pri osemnajstih letih posnel nekaj svojih prvih reklamnih fotografij. Takrat je v stavbi poslovala družba Schmitt Music Company, ki je prodajala glasbene note za klavir in orgle. Glasbene note na steni so iz klavirske skladbe francoskega skladatelja Mauricea Ravela.

Nedaleč stran od Paisley Parka je na stavbi kinematografa Chanhassen na ulici Market St. 570 naslikan velikanski škrlatni portret Princea, ki ga je naslikal Graham Hoete. Hoete je za televizijsko postajo WCCO-TV povedal, da je naslikal portret na željo Minnesotčanov, ki so videli fotografijo stenske poslikave s podobo Princea v avstralskem Sydneyju, kjer je Hoete živel.

Še en škrlaten portret z belo golobico, podobno tistim, ki jih je imel Prince v Paisleyju, je naslikal ustvarjalec grafitov Rock »Cyfi« Martinez iz Bloomingtona v Minnesoti. Ogledate si ga lahko na enem od zidov lokala Sencha Tea Bar na naslovu Hennepin Ave. S. 2601 v živahni četrti, ki je vplivala na Princeovo glasbo.

Škrlatne rože v poštnem nabiralniku

Princeovo znamenito hišo Purple House v gozdu ob jezeru Lake Riley v Chanhassnu so podrli že pred več kakor desetimi leti, toda preprosta hiša iz filma Škrlatni dež še vedno stoji; hiša je prazna in ni več v najboljšem stanju. Če bi si jo radi ogledali, poiščite naslov Snelling Ave. 3420 v četrti Longfellow v Minneapolisu. Prince ni nikoli živel v njej, saj je tu v filmu, posnetem leta 1984, odraščal glavni junak »The Kid«. Pred kratkim je nekdo položil nekaj škrlatnih rož v poštni nabiralnik pred hišo.

Obiskovalci lahko poiščejo tudi več drugih stavb, povezanih s slavnim pevcem: več šol, ki jih je obiskoval, studiev, v katerih je snemal, in drugih kotičkov, kamor je rad zahajal. Središče za zgodovino Minneapolisa bo med tednom, ko se bodo spominjali Princeove smrti, razstavilo eno od škrlatnih oblačil iz filma Škrlatni dež in besedilo neizdane pesmi. Mestni turistični urad je za obiskovalce pripravil celo poseben zemljevid.

Most grafitov

Znamenit železniški prehod iz filma Graffiti Bridge (Most grafitov), ki so ga leta 1990 posneli kot nadaljevanje Škrlatnega dežja, je leta 1991 nadomestila priljubljena kolesarska in tekaška steza v mestu Eden Prairie. Most, ki so ga pokrivala sporočila še iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, je bil nekakšen uporniški, kontrakulturni simbol. Zaradi filma so Princeovi oboževalci nanj začeli pisati svoje grafite. Vendar je kolesarska steza, ki ga je nadomestila, videti zelo prvinsko.

Po Princeovi smrti so žalujoči oboževalci s črnimi flomastri in pršili pisali poslovilna sporočila na avtocestnem podvozu blizu Paisley Parka ter upodabljali simbol za ljubezen, ki ga je ustvaril Prince. Podvoza ni lahko najti. Prečkati je treba prometno avtocesto, ki vodi do Paisley Parka, in sicer pri izstopu s parkirišča, nato je treba poiskati znak za ulico West 78th Street in se obrniti proti stezi za pešce. Predor je označen z napisom Riley Creek.