Novosti 2016: Muzej nogometa v Švici, Christo v Italiji, leto ameriških nacionalnih parkov

 Med najbolj zanimivimi popotniški cilji v novem letu so Avstralija, Bocvana, Kuba ...

Objavljeno
29. december 2015 20.02
R. T.
R. T.
Katere bodo najbolj zaželene destinacije prihajajočega leta? Avstralija in Kuba, napovedujeta Lonely Planet in Fodor, a tudi posebni dogodki in obletnice bodo privabili množice obiskovalcev.

Papeževo leto milosti in Christova hoja po vodi, odprtje nogometnega muzeja v Zürichu in 400. obletnica smrti Shakespeara so le nekateri dogodki, ki bodo zaznamovali leto 2016 in bodo zagotovo pritegnili množice obiskovalcev z vsega sveta.

Rio de Janeiro prihodnje leto ne bo zanimiv le zaradi karnevala (od 5. do 9. februarja), ampak bo med 5. in 21. avgustom gostil tudi poletne olimpijske igre. Za vse športne navdušence so turistične agencije že pripravile vrsto ogledov prečudovite Brazilije.

V znamenju matere Terezije

V papeževem svetem letu milosti, ki se je začelo 8. decembra, trajalo pa bo do novembra prihodnje leto, pričakujejo v Rimu do deset milijonov romarjev. Vrhunec dogajanja v tem letu bo vsekakor kanonizacija matere Terezije v septembru.

Hoja po vodi

V Italiji se obeta tudi zanimiv kulturni dogodek: znani umetnik Christo, ki slovi po tem, da oblači hiše in naravo, se bo lotil projekta na jezeru Iseo v Lombardiji. Iz plavajočih kock, prekritih s svetlikajočim se rumenim blagom, bo ustvaril trikilometrski plavajoči pomol, po katerem se bodo obiskovalci lahko sprehodili, kot da hodijo po vodi. Še bolj zanimiv bo pogled na njegovo inštalacijo z gora, ki obkrožajo jezero. Načrtujte ogled med 18. junijem in 3. julijem.

Biti ali ne biti

William Shakespeare je umrl 23. aprila 1616. Potem ko so lani praznovali 450. obletnico njegovega rojstva, zdaj v njegovem rodnem mestu Stratford upon Avon pa tudi v mnogih drugih angleških mestih ob okrogli obletnici njegove smrti načrtujejo vrsto vodenih ogledov, predstav, festivalov in razstav.

Naj živi Oktoberfest! Nemčija bo praznovala pomemben mejnik v razvoju piva, 500 let od sprejetja odredbe o njegovi čistoči (23. aprila 1516), ki je z določitvijo njegovih sestavin zagotovila kakovost tega hmeljevega napitka.

Najdi svoj park

Ameriški nacionalni parki bodo 25. avgusta stari sto let. Zato bo leto 2016 v znamenju kampanje Najdi svoj park, s katero želijo novo generacijo navdušiti za ogled naravnih znamenitosti ZDA. Vrsta parkov bo imela še dodatna svoja praznovanja, med njimi Acadie v zvezni državi Maine, vulkanski nacionalni park Lassen v Kaliforniji, na Havajih pa park Volcanoes and Haleakala.

Rojstni dan Frankensteina

Ko se je Mary Shelley poleti 1816 med svojim bivanjem v vili Diodati dolgočasila v deževnem vremenu, je s prijatelji, med katerimi je bil tudi lord Byron, tekmovala v izmišljevanju grozljivih zgodbic. Tako si je izmislila zgodba o Frankensteinu (ki je ime zdravnika, ne pošasti) – in legenda je bila rojena.

Trobenta na ogled

V letu 2016 bodo vrata obiskovalcem odprli nekateri zanimivi muzeji. V ZDA še posebno nestrpno pričakujejo jesensko odprtje Muzeja afriško-ameriške zgodovine. Muzej je del inštituta Smithsonian, prostore pa ima v National Mallu v Washingtonu. Med drugim si bo mogoče ogledati verige, v kakršne so vklepali sužnje, trobento Louisa Armstronga in vagon z ločenimi sedeži za belce in temnopolte.

V New Yorku za 18. marec napovedujejo Met Breuer, razstavišče moderne in sodobne umetnosti kot del Metropolitanskega muzeja. Zgradbo na križišču avenije Madison in 75. ulice je načrtoval arhitekt Marcel Breuer, do zdaj pa je bil v njej muzej Whitney.

Abu Dabi je za leto 2016 končno napovedal odprtje »svojega« Louvra, vendar je projekt v zamudi. Ker denar ni problem, bosta tako futuristična zgradba kot stalna zbirka neprekosljivi. Nakupili so vrsto prvovrstnih umetnin, od kitajskih budističnih kipcev do italijanskih platen, priznane francoske umetniške institucije pa naj bi Abu Dabiju posodile še dodatnih 300 del, med njimi Van Goghe, Monete in da Vincije.

Za nogometaše in dirkače

Fifa bo spomladi odprla svetovni muzej nogometa v Zürichu. Zgradba v središču mesta bo na 3500 kvadratnih metrih površine ljubitelje te igre popeljala skozi zgodovino nogometa, poustvarila napetost na igrišču z velikanskim namiznim nogometom in razstavila zbirko knjig na temo tega športa. Na ogled bo tudi »nogometna monaliza«: trofeja svetovnega pokala.

Devetindvajsetega maja bo ameriški Indianapolis praznoval 100. obletnico Indy 500, ene najbolj znanih dirk na svetu. Načrtujejo praznovanje z zabavami in koncerti po vsem mestu, dirkališču pa so ob tej priložnosti podarili 100 milijonov dolarjev vredno obnovo.

Cannes, sedemdesetletnik

Če kdaj, si bo treba v 2016 ogledati Cannes, saj bo tamkajšnji filmski festival maja praznoval okroglo, 70. obletnico. V 19. stoletju je bilo letovišče priljubljena destinacija za premožne Britance in Američane, od leta 1946 pa je enkrat na leto zbirališče filmske smetane z vsega sveta.

Kraljestvo tematskih parkov

Spomladi bo odprl vrata Disneyjev park v Šanghaju, ki bo med drugim imel največji in najbolj razkošen grad med vsemi zabaviščnimi parki. Poleg tega korporacija Disney napoveduje vrsto novih tematskih zabav: na temo filma Ledeno kraljestvo v Epcotu in Los Angelesu, na temo Vojne zvezd tako na zahodni kot vzhodni obali. Na Floridi obljubljajo tudi Živalsko kraljestvo, nočne ture in nočne šove.

Universal Hollywood odpira v Los Angelesu 7. aprila čarovniški svet Harryja Potterja, Universal Orlando na Floridi pa poleti Otok lobanj: Kraljestvo Konga, kajpada na temo King Konga.

Mamma Mia!

Za odrasle (a mlade po srcu) bodo v Stockholmu že januarja odprli restavracijo na temo priljubljenega muzikala Mamma Mia!. V stockholmskem zabaviščnem parku Gröna Lund bodo na enem mestu združili deloma restavracijo, deloma predstavo z dodatkom diska. V taverni v grškem slogu bodo gostje, medtem ko se bodo gostili s suvlakijem, spremljali znano zgodbo muzikala, lahko pa bodo tudi zapeli in zaplesali na znane Abbine hite.