Najcenejša smučišča v Evropi

Najugodnejše je Bansko v Bolgariji, med cenejšimi še Soči v Rusiji in Kranjska Gora v Sloveniji.

Objavljeno
29. december 2015 20.03
zunanji avtor, S. B.
zunanji avtor, S. B.
Če je zaupati spletni strani TripAdvisor, je Bansko v Bolgariji najcenejše evropsko smučišče. V raziskavi, ki jo je opravilo podjetje Ipsos Mori za britanske turiste, so primerjali 42 izbranih smučarskih središč na stari celini. Nastal je TripIndex Ski 2015. Med šestimi najcenejšimi je tudi Kranjska Gora.

Na smučišču v jugozahodni Bolgariji ob vznožju masiva Pirin stane teden smučanja v tej sezoni (od 15. decembra 2015 do 15. aprila 2016) z bivanjem v hotelu, tečajem smučanja, večerjami in pijačo za štiričlansko družino 1745 evrov. To je skoraj štirikrat manj, kot stanejo primerljive počitnice na najdražji tovrstni destinaciji, v švicarskem Zermattu. Tam je treba za takšen paket plačati več kot 6500 evrov.

Ne le da si je Bansko utrdilo položaj enega najcenejših ponudnikov smučarskih počitnic v tej sezoni, ampak se je omenjeni paket celo pocenil, in sicer za 480 evrov v primerjavi z letom prej. Znova za primerjavo navajajo Zermatt, ki je poskočil za tri mesta in z vrha najdražjih izpodrinil avstrijski St. Anton.

Na splošno tudi vsa vzhodna Evropa ponuja najugodnejše smučanje to leto. V regiji so tri destinacije od šestih najcenejših, poleg omenjenega še Soči v Rusiji in Kranjska Gora v Sloveniji. V celoti je najdražja Švica, kjer je polovica od desetih najdražjih smučarskih krajev.

V Sočiju najcenejša hrana

Seveda je cena precej odvisna od potreb in želja družine. Samo teden bivanja v smučarskem hotelu v Val Thorensu lahko stane 4217 evrov – za toliko denarja bi lahko družina v hotelu v Banskem preživela več kot en mesec (za teden bivanja je tu treba odšteti nekaj manj kot 870 evrov). To smučišče je najcenejše tudi pri najemu opreme – za en teden izposoje je treba plačati 170 evrov, tedenska vozovnica za dva odrasla in dva otroka pa stane le 292 evrov. Na drugi strani lestvice je švicarski Verbier, kjer stane najem opreme nekaj več kot šeststo evrov, v Zermattu pa je najdražja vozovnica, saj mora družina za teden smučanja odšteti 1200 evrov.

Ruski Soči je najcenejši za tiste, ki radi privarčujejo pri hrani, saj stane sedem večerij za štiri samo 143 evrov; hrana je najdražja znova v Verbieru, 1040 evrov. Zanimiva je tudi primerjava cene za pivo, ki bi ga par odraslih spil v enem tednu. V Banskem bi znašala 29 evrov, v Zermattu 80. V nemškem Obersdorfu so najcenejši sokovi (manj kot dvajset evrov za teden za dva otroka), najdražji v Zermattu (76 evrov).

V zadnjem času je smučanje v Švici še dražje zaradi rasti vrednosti franka. Še lani je cel smučarski paket v Zermatu stal 6240 evrov, torej 250 evrov manj.