Najprej kariera, potem otrok iz hladilnika?

Facebook in Apple ponujata uslužbenkam plačano zamrznitev jajčec za lažje osredotočanje na kariero.

Objavljeno
15. oktober 2014 11.46
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si

Giganta v svetu računalništva, Facebook in Apple, kot navaja Trech Crunch, ponujata uslužbenkam zamrznitev jajčec na račun podjetja za lažje osredotočanje na kariero. Znano je namreč, da se manj žensk kot moških odloča za delo v podjetjih, ki so povezana s sodobno tehnologijo. Velika podjetja poskušajo ta trend spremeniti.

Vzrok za to je tudi dejstvo, da so ženske v tej panogi plačane občutno manj kot moški. Pred kratkim je direktor Microsofta Satya Nadella neslavno izjavil, naj ženske v tej panogi ne zaporosijo za povišanje plače, češ da bo to njihova »dobra karma«. Za izjavo se je sicer opravičil, razmere pa se niso spremenile.

Znano je, da tehnološka podjetja ponujajo svojim zaposlenim skorajda otročje predloge oziroma »bonuse«, da bi jih zadržali v »neskončnem delavniku«. Na voljo imajo tobogane, počivališča, masaže, izborne menze ... mariskaj, a na koncu je bistvo nespremenjeno − zaposleni nimajo zasebnega življenja.

Nekatere ženske se na socialnih omrežjih sprašujejo, zakaj naj si zamrznejo jajčeca − ali to pomeni, da podjetje ne podpira odhoda uslužbenk na porodniško? Takšno ponudbo dojemajo kot pobudo, naj imajo otroka pri štiridesetih, in se sprašujejo, zakaj podjetje raje ne vloži denarja v varstvo otrok uslužbenk. V ZDA je plačane porodniške približno le tri mesece.

Zamrznitev jajčec podjetje namreč stane 20.000 dolarjev. Facebook nekaterim uslužbenkam že ponuja to možnost, Apple pa bo začel januarja.

Pobiranje jajčec sicer ni najbolj prijeten postopek, saj vključuje odvzem jajčec z iglo. Za to ponekod uporabljajo tudi anestezijo.

Seveda podjetji Facebook in Apple nista usmerjeni le v »pomoč« pri reprodukciji, kar se tiče opolnomočenja zaposlenih žensk. Vprašanje pa je, ali je takšno ravnanje v najboljšem interesu za otroka in starše ali predvsem za podjetje in ali je postopek umetne oploditve smotrno nadomestilo za naravno rodno dobo.