Notranji glas ga je vodil v malteški red

Brat Emmanuel nima nič skupnega s tradicionalno podobo meniha, oblečenega v temno haljo.

Objavljeno
03. maj 2017 19.25
B. M.
B. M.

»Sem menih, ki je sprejel zaobljubo čistosti, skromnosti in poslušnosti«, pravi Emmanuel Rousseau, eden od 56 zapriseženih vitezov malteškega reda. Ta je bil ustanovljen še za časa križarskih vojn kot vojaška organizacija, ki je skrbela tudi za bolnišnice za ranjene križarje. Najstarejši viteški red na svetu deli dandanes humanitarno pomoč na kriznih območjih po vsem svetu.

Brat Emmanuel nima nič skupnega s tradicionalno podobo meniha, oblečenega v temno haljo in zaprtega za samostanskimi zidovi. Živi sam v Parizu, rad ima tatarski biftek in ima visokoleteče karierne cilje v nacionalnih arhivih Francije. Edini znak njegovega vzporednega življenja je diskretni emblem malteškega križa v gumbnici na zavihku suknjiča. Sicer pa živi aktivno življenje, prav tako kot njegovi kolegi, kot sta denimo odvetnik iz New Yorka ali italijanski zdravnik, ki preučuju čudežna ozdravljenja v francoskem Lourdesu. Toda hkrati ti možje spoštujejo svoje zaobljube viteškemu redu in posvečajo dolge ure molitvi, zapisali so svojo lastnino svojcem, pripravljajo zajtrke za brezdomce, in spremljajo bolne na njihova romanja v Lourdes.

»Odzvali smo se klicu Jezusa Kristusa, da živimo po njegovi podobi. V tradiciji našega reda je, da iščemo izkušnje pri dobrodelnosti in opravljanju dela v dobrobit drugih, še posebej bolnih ter postavljanju zgleda z našim lastnim načinom življenja. Rousseaujeva kariera viteza korenini v njegovem otroštvu, ko ga je oče poslovnež prvič peljal v samostan Citeaux v Burgundiji. Tam je teden dni molzel krave in poslušal gregorijanske korale. Diplomiral je s temo o cisterijanskih menihih, po dveh desetletjih delovanja v dobrodelnosti, pa je pri 41-letih zaslišal notranji glas, ki ga je popeljal k malteškemu redu. Ta še za časa Napoleona močan vojaški red, ima danes le 56 zapriseženih vitezov med približno 13 500 člani.