Poštnina za pismo, naslovljeno na Mars

Vrtimo globus

Objavljeno
07. december 2015 16.10
AFP
AFP

Na britansko pošto Royal Mail se je obrnil petletni deček Oliver Giddings, ki ga je zanimalo, kakšen bi bil strošek poštnine, če bi želel pismo poslati na Mars. Tamkajšnji uradniki so za pomoč zaprosili ameriško vesoljsko agencijo Nasa, kjer so izračunali, da bi poštnina v vesolje znašala 11.602,25 funta oziroma 16.000 evrov, kar je daleč nad finančnimi zmožnostmi večine otrok. Oliver, ki si želi postati astronavt, tako najverjetneje ne bo mogel poslati pisma na Mars.

Z Royal Mail so mu v odgovoru pojasnil, kako je bila številka izračunana. »Gorivo je zelo drago in zajema stroške pošiljanja pisem okoli našega planeta,« je zapisal svetovalec za potrošnike Andrew Smout. Nasa je sporočila tudi, da je njihov zadnji obisk Marsa, kamor so poslali robotizirano vozilo Curiosity, stal okoli 700 milijonov dolarjev. »Sama vesoljska ladja je zelo majhna, tako da je shranjevanje ekskluzivno. Glede na to, koliko vesoljska ladja tehta, v primerjavi s tem, koliko stane pot na Mars, bi nekaj, kar tehta do sto gramov, stalo okoli 18.000 dolarjev,« je še pojasnil Smout.

Oliver, ki živi v severozahodni Angliji, pa je v odgovoru na pismo britanske pošte napisal: »Pošiljanje pisma na Mars je zelo drago. Koliko znamk bi potreboval?« ter se jim zahvalil za odgovor. Korespondenca se je končala z informacijo, da bi moral deček na pismo nalepiti 18.416 znamk.