Predstavili prvo slovensko linijo predelanih oblačil za mlade

Oblačila iz recikiranih materialov so lahko stilska, cenejša in bolj zdrava. Otroke bi o tem ozaveščali tudi v šolah.

Objavljeno
27. januar 2017 12.03
N. Č.
N. Č.
Ljubljana - Šivati nova oblačila je morda videti bolj preprosto kot predelati stara. A priznani prekmurski oblikovalec Aleš Černi je zavihal rokave, pustil domišljiji odprto pot in nastala je prva slovenska linija modnih otroških oblačil za mlade - iz recikliranih materialov.

»Za marsikoga so odslužena oblačila neuporabna, jaz pa sem v njih videl potencial. Našel sem detajle, ki so zasijali na novih kreacijah. Pri eni od srajc, na primer, mi je bil zelo všeč vzorec, zato sem iz rokavov sešil hlače, iz spodnjega dela pa brezrokavnik,« je povedal Černi.

Čarni se je že kot otrok mojstril v mamini domači šivalnici, pozneje v Benettonu, danes pa dela kot krojač v SNG Maribor in oblači mnoge znane Slovence.

Sam si želi kolekcijo otroških oblačil iz predelanih materialov popeljati še po slovenskih šolah in z njo otroke ozaveščati o pomenu varovanja okolja. Zdi se, da ima po včerajšnji premierni predstavitvi pri tem veliko podpore.

Pri šivanju so mu pomagale šivilje, ki so bile dolga leta zaposlene v Muri. Šivilja Brigita Porle je nad projektom navdušena. Kljub temu da je sešila v svoji karieri vrsto prestižnih Murinih oblek, izdelkov izpod svojih rok še nikoli ni videla na modni brvi. »Sijajen občutek je,« je poudarila. »Začetki so bili težki, prej sem bila vajena šivati že pripravljene modele, a ta otroška kolekcija je bila zame poseben navdih.« Nataša Škafar je dodala: »Aleš nama je odprl oči. Nisva si predstavljali, da je iz majhnih koščkov mogoče narediti takšne modne kreacije. Zelo ponosni sva, ko jih gledava na malih manekenih.«

Ideja je nastala v Zavodu korak naprej iz Murske Sobote, kjer so se ravnali po načelu krožnega gospodarstva. Za njihovo delo so izvedeli otroci iz Pionirskega doma, ki obiskujejo Malo šolo mode, in lotili so se skupnega projekta. Mali manekeni, 12 jih je bilo iz Pionirskega doma, osem so jih pripeljali iz Prekmurja, so se v oblačilih iz recikliranih materialov profesionalno sprehodili po modni brvi in tudi starejše obiskovalce prepričali, da za stilska oblačila iz naravnih materialov ni treba vedno odšteti na kupe denarja.