»Ko sem s tem svojim projektom seznanil mahuce, fante, ki skrbijo za slone, mi je bilo jasno, da me imajo za norega,« je povedal 44-letni ustanovitelj podjetja Black Ivory Coffee, v katerem so pomemben del proizvodnje sloni in njihovi prebavni organi, končni izdelek pa vrhunski napitek za prave poznavalce in ljubitelje kave. Sprva je tudi Dinkin razmišljal o tem, da bi tako imenovano kavo kopi luvak pridobival s pomočjo cibetovk. Dejstvo pa je, da se je kakovost te kave občutno poslabšala, potem ko se je v Jugovzhodni Aziji – vključno s Tajsko, Indonezijo in Vietnamom – močno povečalo povpraševanje po tem napitku. Poleg tega cibetovke pogosto gojijo v kletkah in jih na silo pitajo s kavnimi zrnci, kar je v popolnem nasprotju z Dinkinovim prepričanjem, ki temelji na ohranjanju in nenasilnem odnosu do narave.
V ožjem izboru za »kavne filtre« so bili tudi levi in žirafe, a se je Dinkin na koncu odločil za slone, potem ko je izvedel, da te živali v Jugovzhodni Aziji v sušnih obdobjih tudi sicer jedo kavna zrna. Hkrati se je povezal z eno od okoljevarstvenih organizacij, ki se ukvarja z reševanjem slonov. Te živali še vedno pogosto zlorabljajo tudi v turistične namene.
Kot počasen kuhalnik
A pridobivanje kave iz iztrebkov debelokožcev je bila zelo zahtevna naloga. »Prepričan sem bil, da bo vse skupaj povsem preprosto. Slonom bom ponudil kavna zrna, nato pa bo iz njih prišla prvovrstna kava,« je povedal Blake Dinkin in dodal, da so bila prva tako pridobljena zrna kave »ogabna in popolnoma neužitna«. »Potreboval sem nadaljnjih devet let, da mi je na koncu uspelo dobiti tisto, kar sem želel,« je še povedal.
Encimi v prebavnem traktu slona delujejo kot poseben počasen kuhalnik, v katerem se kavna zrna marinirajo skupaj z zelišči in sadjem, s katerimi se hrani ta žival. Medtem ko zrna potujejo po slonovem prebavnem traktu – proces traja 17 ur –, zaradi prebavne kisline izgubijo grenkobo. »Veliko kavnih zrn izgubim med njihovo jutranjo kopeljo,« je še dodal Dinkin in pojasnil, da sloni veliko potrebo pogosto opravijo, medtem ko se kopajo v reki.
Za kilogram kave
Ključna prednost te kave je, da je je zelo malo. Leta 2015, ki velja za tretje uspešno leto, so v podjetju Black Ivory pridelali 150 kilogramov kave. Kilogram stane 1880 dolarjev (skodelica kave 13 dolarjev), kar prav gotovo ni poceni. Vendar pa so stranke očitno pripravljene plačati visoko ceno za takšne prav posebne izdelke. Kavo podjetja Black Ivory bodo začeli že kmalu dostavljati podjetjem z luksuznim blagom v Parizu, Zürichu, Køpenhagnu in Moskvi. Za zdaj je ta kava ekskluzivno na voljo le v luksuznih hotelih v Aziji, predvsem na Tajskem pa tudi v Singapurju in Hongkongu.
Brez škode za slone
John Roberts, direktor fundacije za oskrbo slonov, ki so jih v Bangkoku zaplenili lastnikom, je bil najprej dokaj zadržan do predloga, da bi začeli slone hraniti s kavnimi zrni. Zdaj je nad projektom navdušen. »Kofein se iz kavnih zrn ne izloča, vse dokler ne zavrejo … Torej jih lahko sloni uživajo, ne da bi jim to kakor koli že škodovalo« pravi.
Povedati moramo tudi to, da so družine mahucev za zbiranje kavnih zrn plačane, osem odstotkov prodajne cene pa dobi ustanova, ki ta sredstva uporablja za plačilo veterinarskih storitev in postavljanje objektov za namestitev živali.
Okus z romantičnim pridihom
Ne glede na sloves pa bodo morali imeti končno besedo ljubitelji kave. Aleaume Paturle, ki ima v Parizu lokal Cafe Lomi, pravi, da je kava iz slonjih iztrebkov bolj propagandni trik kot napitek s posebnim okusom. »Vse skupaj je zelo zabavno, a tukaj prav gotovo ne gre za vrhunski izdelek. Da bi dobili vrhunsko kavo, je treba skrbno nadzorovati fermentacijo – če se ta dogaja v trebuhu živali, pa je to zagotovo težje izvedljivo,« pravi Paturle. A čeprav je okus napitka »malce nekonsistenten«, mu že dejstvo, da so zrna potovala skozi slona, daje romantičen pridih, ki bo zagotovo koristil prodaji, je še dodal Paturle.
V hotelu Anatara v Čiang Saenu, kjer v posebnem zavetišču živi nekaj slonov, dragoceno kavo pripravljajo pred gosti, in to v prefinjenem francoskem kavnem avtomatu iz 19. stoletja. »Kava ima enkraten okus,« se je navdušena Barbara Schautz, turistka iz Nemčije, ki pravi, da je v napitku zaznala priokus karamele in čokolade. »Ta kava sploh ni grenka.«