Severna Koreja predstavila svoje poročilo o človekovih pravicah

»Pjongjang državljanom omogoča svobodno izražanje religije, izbiro na uradne položaje in jih varuje pred mučenjem in zasužnjevanjem.«

Objavljeno
13. september 2014 14.04
reu/NKOREA/
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Seul - Severna Koreja se je danes na negativne ocene Združenih narodov o njenem spoštovanju človekovih pravic odzvala z objavo svojega lastnega poročila. V njem ugotavlja, da politike Pjongjanga »zagotavljajo resnične pravice ljudi«, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poročilo s petimi poglavji, ki naj bi »izbrisalo predsodke in nesporazume« v mednarodni skupnosti, med drugim navaja, da Pjongjang državljanom omogoča svobodno izražanje religije, izbiro na uradne položaje in jih varuje pred mučenjem in zasužnjevanjem.

Dokument so pripravili strokovnjaki, nevladne organizacije in akademske inštitucije, osredotoča pa se predvsem na ideološke temelje spoštovanja človekovih pravic v državi, navaja severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

ZN so v poročilu, objavljenem februarja, zapisali, da so v Severni Koreji kršitve človekovih pravic »široko razširjene in sistematične«.

Pjongjang preiskovalni komisiji, ki jo je oblikoval Svet ZN za človekove pravice, ni dovolil vstopa v državo, pač pa so strokovnjaki mednarodne organizacije ugotovitve osnovali na pogovorih s prebežniki, nekdanjimi zaporniki in predhodnih strokovnih poročil. S satelitskimi posnetki so potrdili obstoj zaporniških taborišč, ki jih komunistični režim Severne Koreje zanika.

ZN so med zločini proti človečnosti, ki se dogajajo v Severni Koreji, našteli uboje, mučenje, posilstva, prisilne splave, politično preganjanje in stradanje. Zločini severnokorejskega režima so primerljivi z brutalnimi zločini nacistov, nekdanjega apartheidskega režima Južnoafriške republike in kamboških Rdečih Kmerov, je ob predstavitvi ugotovitev marca povedal vodja preiskave ZN o kršitvah človekovih pravic v Severni Koreji Michael Kirby.