Slovenci na drugem mestu med tujimi gosti na Hrvaškem

Najbolj obiskane destinacije turistov iz Slovenije avgusta so bile Umag, Mali Lošinj, Dobrinj, Novalja in Medulin.

Objavljeno
24. avgust 2020 14.10
Posodobljeno
24. avgust 2020 14.11
Motiv z plaže v Makarski. FOTO: Jure Eržen/Delo
Be. B.
Be. B.
Na Hrvaškem se posledice ukrepov zaradi epidemije koronavirusa močno kažejo v zanje zelo pomembnem turističnem sektorju. Od začetka leta 2020 so zabeležili 6,5 milijona prihodov turistov in več kot 44 milijonov prenočitev, kar je le dobra polovica lanskega prometa v istem obdobju, so danes sporočili s Hrvaške turistične skupnosti. Letos so zabeležili slab milijon prihodov Slovencev na Hrvaško in več kot 7,4 milijona prenočitev oziroma 83 odstotkov lanskega prometa v istem obdobju.

Slovenija je Hrvaško prejšnji teden uvrstila na rdeč seznam. Danes se bo iztekel rok, do katerega je brez odredbe karantene še mogoča vrnitev Slovencev, ki jih je uvrstitev Hrvaške na rdeč seznam doletela med bivanjem v tej državi. Kot so sporočili s hrvaške turistične skupnosti, se ta ukrep že pozna.

»Ta konec tedna opažamo večji odliv turistov iz Avstrije in Slovenije, medtem ko gostje iz Nemčije v velikem številu nadaljujejo bivanje v hrvaških destinacijah. Čeprav smo v Veliki Britaniji na seznamu tveganih držav, letala z novimi britanskimi turisti redno pristajajo na letališčih Dubrovnik in Split,« so zapisali v sporočilu za javnost.

image
V tem mesecu so bili najbolj obiskani turistični kraji v istrski, primorsko-goranski in zadrski županiji. FOTO: Jure Eržen/Delo


Preberite še: Maske so, mask ni, Makarski gostov iz tujine ne manjka​
 

Na prvem mestu Nemci


Slovenci so bili v avgustu sicer drugi najpomembnejši tuji turisti na Hrvaškem. Največ gostov so med 1. in 23. avgustom dobili z nemškega trga, sledi domači hrvaški trg, slovenski pa dosega 2,6 milijona prenočitev, kar je 94 odstotkov lanskega prometa.

image
Ta konec tedna so zabeležili trend večjega odliva turistov iz Avstrije in Slovenije. FOTO: Jure Eržen/Delo


Največ slovenskih turistov je v avgustu na Hrvaškem počitnikovalo v zasebnih namestitvah, in sicer 100.751, sledijo kampi (73.059) in hoteli (24.612). Komercialne nastanitve beležijo 198.422 prihodov slovenskih gostov, nekomercialne nastanitve pa 52.238.

V tem mesecu so največ obiskovalcev sprejele istrska, primorsko-goranska in zadrska županija, med turističnimi kraji pa Umag, Mali Lošinj, Dobrinj, Novalja in Medulin.