Slovenci smo pivoljubi, a Čehi so še večji

Običaj v svetu je, da se na današnji svetovni dan piva prijatelja obdari s steklenico ali pločevinko piva.

Objavljeno
04. avgust 2017 14.48
Ba. Pa.
Ba. Pa.
Ljubljana – Vsak prvi petek v avgustu po svetu nazdravljajo mednarodnemu dnevu piva. Praznovati so ga začeli v kalifornijskem mestu Santa Cruz in je hitro prerasel v globalno praznovanje. Njegov namen je poklon vsem ustvarjalcem piva, pivovarjem, ki ga varijo, hmeljarjem, lastnikom pivnic, barov, gostiln in restavracij, ki poskrbijo, da je na koncu ta najbolj priljubljena, nizkoalkoholna in več tisoč let stara pijača tudi primerno postrežena.

Mednarodni dan piva spodbuja tudi pivovarje, da obiščejo svoje konkurente ter preizkusijo in se poklonijo njihovemu pivu. Običaj v svetu je, da se na ta dan obdari prijatelja s steklenico ali pločevinko piva.

Od lani svetovni dan piva praznujemo tudi v Sloveniji, k čemur je pripomoglo tudi Združenje slovenskih pivovarn. Čeprav gre za dan, ko se poklonimo pivu, pa združenje odločno in zavzeto podpira odgovorno uživanje vsakršnih alkoholnih pijač. Stališče združenja je tudi, da sta pitje alkohola in vožnja avtomobila nezdružjiva. Zato je njihovo sporočilo ob mednarodnem dnevu piva: »Pivo je eden najlepših darov narave. Uživajmo ga odgovorno!«

Varjenje piva je po prvih pisnih dokazih med Slovenci prisotno od 12. stoletja, o priljubljenosti piva pri nas pa govorijo tudi statistični podatki. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) popijemo prebivalci Slovenije v povprečju od vseh alkoholnih pijač največ piva. V letu 2015 je po njihovih podatkih v povprečju vsak popil 97,6 litra te priljubljene pijače. Sledilo je vino in nato žgane pijače.

Vir: Evropsko združenje pivovarjev, preračun SURS

Podatki Evropskega združenja pivovarjev kažejo, da v Evropski uniji največ piva spijejo Čehi, v povprečju na leto za 86 odstotkov več kot Slovenci. Italijani in Francozi ga popijejo za 60 odstotkov manj, Hrvati in Finci pa približno prav toliko.

Kaj pa nam statistika pove o cenah? Pri statističnem uradu so izračunali, da smo lani v trgovini na drobno za liter svetlega piva odšteli 1,98 evra, a se je cena v desetih letih zvišala za 42,4 odstotka. Trgovina na drobno v Sloveniji je v letu 2015 s prodajo piva ustvarila 153 milijonov evrov prihodka.

Največja proizvajalka piva v EU je Nemčija. Slovenija pa je, čeprav ga spijemo kar precej, po proizvodnji na repu. Za nami so le Estonija, Latvija, Ciper, Luksemburg in Malta. Po drugi strani je Slovenija ena večjih pridelovalk hmelja v svetu. Pridela približno med dvema in tremi odstotki celotnega svetovnega pridelka hmelja in prideluje več kot 17 različnih vrst hmelja, med katerimi prevladujejo sorte aurora, savinjski golding, celeia in bobek.

Po začasnih podatkih statističnega urada je bilo lani na 1485 hektarih površine pridelanih 2478 ton hmelja, kar je za petino več kot predlanskim. Tudi pri proizvodnji hmelja je Slovenija predvsem izvozno usmerjena, saj večino hmelja, ki ga pridelamo, izvozimo po svetu, le manjši delež ga prodamo pivovarjem in drugim na slovenskem trgu.

Foto: Jože Suhadolnik/Delo