Snemanje Vinetouja končano

Snemanje novega Vinetouja na Hrvaškem, ki nastaja v produkciji nemške televizije RTL, je končano.

Objavljeno
25. november 2015 17.00
STA
STA

Po koncu snemanja v Nemčiji bo trilogija, ki jo režira Philipp Stölz, šla v distribucijo v dobrem letu dni, piše hrvaška tiskovna agencija Hina.

Vinetouja igra albanski igralec Nik Xhelilaj, Old Shatterhanda pa nemški igralec Wotan Wilke Möhring. V filmu nastopajo še nemški igralci Milan Peschel, Jürgen Vogel in Matthias Matschke, nemško-turški igralec Fahri Yardim in mehiška igralka Iazua Larios. Dvestočlanska filmska ekipa je imela na voljo 67 snemalnih dni, snemala pa je na dvajsetih lokacijah.

Kot je povedal Aleksandar Črček iz produkcijske hiše Aleks, so bili največji izzivi težka dostopnost lokacije, organiziranje velikega števila statistov in igralcev, snemanje množičnih prizorov s 70 konji in jezdeci ter izdelava veličastne scenografije. Režiser je pred začetkom snemanja sredi avgusta dejal, da so prečesali bolj ali manj ves svet, saj so vedeli, da so »mokasini Pierra Bricea zelo veliki. Nato pa je na snemanje prišel Xhelilaj. In še vedno se spomnim, ko sem ga gledal na monitorju in si mislil: 'Aha, pa smo ga le našli.'«

Brice je indijanskega poglavarja iz plemena Apačev, legendarnega junaka nemških potopisno-pustolovskih pripovedi Karla Maya, upodobil v desetih filmih. Kot Old Shatterhand, njegov »beli brat«, je ob njem nastopal Lex Barker. Z izjemno uspešnimi produkcijami je Brice postal priljubljen predvsem v Nemčiji, kjer je pobral vrsto nagrad.

Prvega Vinetouja so posneli leta 1962, sledilo jih je še devet. Filmi so nastajali kot koprodukcija Zahodne Nemčije in Jadran filma, snemali pa so jih v nacionalnih parkih Paklenica, Plitvička jezera in Krka, na Velebitu, v kanjonu reke Zrmanje in v Vrliki.