Spust po jeklenici ali turizem iz ptičje perspektive

Spust v Planici je najbolj strm na svetu, saj ima naklon kar 38 stopinj. Zdaj lahko letite sede, nekoč pa morda v skakalnem slogu.

Objavljeno
29. september 2015 22.11
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Nordijski center Planica ima že skoraj povsem novo podobo in ni jih malo, ki so že zdaj navdušeni nad njo, občutek pa se bo verjetno še stopnjeval. Tudi zato, ker si bo Planico odslej mogoče ogledati tudi iz ptičje (ali še bolje iz skakalne) perspektive, saj se je z vrha letalnice v dolino mogoče spustiti po jeklenici (zip line).

Jeklenice za spust, ki se popularno imenujejo zip line, v zadnjem času osvajajo tudi Slovenijo. Čeprav je tovrstne turistične ponudbe pri nas še razmeroma malo, posebnega zaostanka za tujino ni, saj so tudi tamkaj tovrstni parki začeli nastajati šele zadnja leta.

Za zdaj se je mogoče v Sloveniji po daljših jeklenicah spuščati na Bovškem, v Bohinju in seveda v Planici, kjer ima jeklenica za zdaj najvišji naklon spusta na svetu, je povedal Matija Koren iz podjetja Koren sport, ki ima iz Slovenije in tujine kar nekaj izkušenj s postavljanjem adrenalinskih, pustolovskih in podobnih parkov (v Evropi so jih zasnovali oziroma postavili že 28), katerih del so ponavadi tudi jeklenice za spust.

Najboljši so zaporedni spusti

Goran Kavs
iz podjetja Soča rafting, ki od leta 2013 trži spust po jeklenici v Učji, je povedal, da so na ta povsem varni način dopolnili siceršnjo turistično ponudbo v dobro obiskani dolini Soče. Obiskovalcem s tem razkrivajo očem zakrite dele zavarovanega območja Učja, približajo jim naravno pa tudi kulturno dediščino, predvsem pa spodbujajo a(tra)ktivno doživljanje narave.

Za večino ljudi, ki obiščejo pustolovski park, je spust po jeklenici fizično najmanj zahtevna dejavnost, ugotavlja Koren in dodaja, da gotovo tudi zato čedalje bolj zanimiv in popularen. S postavitvijo sedmih zaporednih jeklenic čez sotesko so omogočili zaporedne spuste in s tem nastanek parka zip line, kakršnega so že leta 2008 postavili v Čepi na avstrijski strani Ljubelja, je povedal Matija Koren. Pri tem kombinirajo spuste po jeklenicah in hojo.

Foto Tomi Lombar

Planica resda ni adrenalinski park za množice, saj je bilo tovrstno adrenalinsko razkošje doslej prihranjeno le za najpogumnejše smučarje letalce, vendar bo zdaj prav z jeklenico in možnostjo spusta po njej tik nad zaletiščem in hrbtiščem letalnice za marsikoga gotovo postala še bolj privlačna, je prepričan Jelko Gros, direktor zavoda za šport Planica, ki bdi nad gradnjo nordijskega centra, čeprav bi cena spusta (25 evrov za en spust, za štiričlansko družino torej evrski stotak) koga lahko odvrnila od obiska.


Za zdaj se je v Planici mogoče spustiti sede, Koren pa ne izključuje možnosti, da bi lahko čez letalnico tudi »leteli« (kot smučarji letalci) leže. Jeklenico bodo v času tekmovanj na letalnici kajpada umaknili.

Kostariški izum

Spuščanje oziroma vožnja po jeklenicah se je razvilo v Kostariki v 90. letih prejšnjega stoletja. Obiskovalcem so s tako imenovanimi canopy trail omogočili spoznavati džunglo od zgoraj. Med visokimi drevesi so napeli jeklenice, razlaga Koren, s tem pa je aktivnost postala prava turistična atrakcija.

Po tem zgledu so v Evropi začeli nastajati prvi pustolovski, adrenalinski parki, v katerih jeklenica za spust ne sme manjkati in je njihov sestavni del. A kot pravi Goran Kavs, jeklenice v strminah ob reki Soči niso bile prav nobena posebnost, saj so si z njimi pomagali pri preskrbi kmetij, ki tamkaj neredko ležijo na strmih in težje dostopnih pobočjih.

Foto Tomi Lombar

Najzahtevnejša pri postavitvi jeklenice za spust je umestitev v prostor, pravi Koren. Jeklenica namreč potrebuje veliko prostora na atraktivni, zanimivi lokaciji, pri čemer pa je treba upoštevati tudi omejitve. Od razpoložljivega prostora, dostopa do izhodišč je tako odvisna dolžina posamezne ali število vzporednih jeklenic (za hkratni spust več ljudi). Jeklenice za spust je zdaj mogoče najti na povsem eksotičnih lokacijah, kot so karibski otoki, ki jih pogosto obiskujejo turisti, pa tudi v urbanih središčih.

Spust z jeklenico v Planici je za zdaj najbolj strm na svetu, saj ima naklon kar 38 stopinj, s približno 600 metri pa ne velja tudi za najdaljšega, saj so nekateri dolgi tudi do dva kilometra. Spust v Nepalu je dolg 1700 metrov, v Italiji pri jezeru Lago Magiore en kilometer, našteva Koren in doda, da zdaj razmišljajo, da bi omogočili celo spust ob gondolski žičnici s Krvavca. Spust s planiške letalnice, pri katerem potnik premaga nekaj več kot 200 metrov višinske razlike (z vrha do konca izteka letalnice), traja dobre pol minute, čas spusta pa je odvisen od več dejavnikov, tudi od teže osebe, vetra, vrste škripca.


Dober zavorni sistem je ključen

Brez zaviralnega sistema je lahko jeklenica le, če se na sto metrih dolžine spusti za štiri metre ali manj. Drugače mora imeti škripec ustrezne zavore. Zaradi velikega nagiba spusta v Planici in varnosti potnikov so morali izdelati škripec za potnike, ki bo zagotavljal varen spust in ustavljanje.

Foto Tomi Lombar

S člani svoje mednarodne ekipe so na njem razvili poseben zavorni sistem (z ustvarjanjem indukcije se ustvarja magnetno polje med kolesci škripca), s katerim zavirajo in tako skrbijo za varnost potnikov. S škripcem so opravili vsa predpisana testiranja in pridobili ustrezne varnostne certifikate. Izdelali so tri različno velike škripce, namenjene različno težkim uporabnikom.

Postavitev jeklenice v Planici ni bila ravno poceni; zavod za šport Planica je zanjo odštel približno 600.000 evrov. Tudi Koren pravi, da jeklenica za spust kar precej stane, to je potrdil tudi Kavs. O nadaljnjih načrtih za morebitno postavitev še katere Kavs ni hotel govoriti, ker tega vnaprej ne razkrivajo, prav tako ni hotel govoriti o vrednosti. Dejal je le, da takšne investicije dosegajo več sto tisoč evrov.

 

***

Dodatni izzivi:

Najbolj strmo

Do odprtja planiške jeklenice je za najbolj strmega veljal spust po 1700 metrov dolgi jeklenici v Nepalu. Njen povprečni naklon, in s tem tudi spust, je bil 32 stopinj. Planiška jeklenica s povprečnim 38-stopinjskim spustom krepko presega nepalsko strmino. Pač pa je nepalski spust precej višji od planiškega, saj je med startom in ciljem kar 610 metrov višinske razlike.

Najhitreje

V južnoafriškem Sun Cityju je jeklenica za spust dolga več kot dva kilometra, organizatorji pa trdijo, da je spust po njej najhitrejši na svetu.

Povprečna hitrost je okoli 120 kilometrov na uro, najvišja dosežena se lahko približa celo 160 kilometrom na uro, na spletni strani zip2000.com pa navajajo podatek, da je najhitrejši spust dosegel celo 185 kilometrov na uro.

Najvišje

V Savojskih Alpah v Franciji v bližini Val Thorensa dva sosednja vrhova povezuje 1300 metrov dolga jeklenica, ki se pne tudi do 250 metrov nad tlemi. Start je na nadmorski višini 3230 metrov, cilj na 3000 metrih nad morjem in za zdaj velja za najviše ležečo jeklenico za spust na svetu.

Na smučeh

Zip line v vasi Polje v Bohinju ponuja prav posebno dogodivščino, saj se je čez tamkajšnjo smučarsko skakalnico mogoče spustiti kar s smučmi na nogah. Na 251 metrov dolgem spustu po jeklenici je mogoče podoživeti občutek smučarjev skakalcev.