Svet so ljudje: Čaj je življenje

Po več kot petdesetih letih dela s čajem angleško-indijski poslovnež Nirmal Sethia še vedno ni izgubil strasti do te pijače. 

Objavljeno
24. november 2015 00.10

»Čaj je kot lepa ženska. Opazovati je treba globlje lastnosti, ne zunanjega videza,« je povedal za britanski BBC. Tudi v dvainsedemdesetem letu starosti jemlje čaj zelo resno. »Čaj je življenje, čaj je religija, čaj je glasba.«

Soustanovitelj prestižne znamke čajev Newby Teas se je z njimi začel ukvarjati v najstniških letih, takoj po drugi svetovni vojni. Čeprav je potomec družine uspešnih poslovnežev, je bil v mladosti upornik, ki ni maral šole. Pri trinajstih letih so ga začele zanimati pijača, cigarete in dekleta. Takrat je očetu povedal, da noče več v šolo, saj ga zanimajo bolj razburljive reči, kot so izpiti.

Naključje je hotelo (ali božje posredovanje, ugiba Nirmal Sethia), da ga je nekdo opazil, kako kadi na ulici pred lokalom trgovca s čajem, in ga povabil k sebi. Postal je vajenec pokuševalca čajev enega večjih trgovcev v Londonu. Tako se je začela njegova »čajna romanca«, ki še kar traja. Ko je oče videl, kako resno je sin poprijel za delo, ga je podprl, da je lahko začel svoj posel. Deloval je iz družinske hiše v Kalkuti, kupoval in prodajal čaj z vsega sveta.

Nato je kupil plantažo v indijski državi Asam. Ker je bil brez denarja, je spal kar na verandi ene od hiš ob plantaži in pil čaj. Naučil se ga je okušati, prepoznati različne lastnosti in priokuse. »Očitno imam dar za okušanje čajev. Sposoben sem bil prepoznati čaje iz različnih delov Indije in od drugod, kar je naredilo velik vtis na kupce.« Kmalu je svoje poslovanje razširil na druga področja, od bančništva do nepremičnin.

A čaj je ostal njegova ljubezen vse do danes. »Čaju ne smemo dodati sladkorja, mleka ali česarkoli drugega. Okusi morajo biti očitni. Skodelica dobrega čaja je kot potovanje do nebes,« je prepričan Nirmal Sethia.