Svet so ljudje: Dedinja bankirskega imperija

Velja za najbolj vplivno bančnico na svetu, španska banka Santander, ki jo vodi, je največja banka v Evropi po tržni vrednosti.

Objavljeno
24. november 2015 00.02

Sodeč po ceni delnice, je vrednost banke Santander 75 milijard evrov. Ana Botín izhaja iz mogočne bančne dinastije; s prevzemom krmila banke Santander sredi lanskega leta po smrti svojega očeta predstavlja 55-letna bančnica že četrto generacijo družine Botín na tem položaju. Je aristokratinja, ki bo po mamini strani podedovala plemiški naziv markiza. Kljub nazivu, poreklu in velikanskemu vplivu deluje Ana Botín sodobno in odprto. Zadala si je, da bo banko usmerila v novo obdobje digitalnega bančništva in jo približala običajnim strankam.

Med intervjujem deluje kot tržnica, ki hvali nove spletne aplikacije svoje banke in vabi stranke, da se ji pridružijo. Emilio Botín, njen oče in predhodnik za krmilom banke, je to v 28 letih vodenja preobrazil iz regionalne posojilodajalke v globalno družbo. Zdaj ima banka 1,3 bilijona evrov premoženja in deluje od Španije do ZDA in Velike Britanije. S propadom ameriške Lehman Brothers in začetkom velike finančne krize pred sedmimi leti se je obdobje širjenja končalo. Ana Botín želi povečati poslovanje z novimi storitvami za lastnike bančnih računov. Poslovalnice so preuredili tako, da so videti kot ekskluzivne letališke lože. V njih banka ponuja nove »produkte« za svoje stranke, od digitalnih storitev, zavarovanj do hipotekarnih posojil.

Ana Patricia Botín-Sanz de Sautuola O'Shea je poročena z bančnikom Guillermom Morenésom Mariáteguiem, sinom bogatega zemljiškega posestnika Markiza Borghetta. Imata tri sinove. Družina živi v hiši z velikim posestvom v londonski četrti Belgravia v neposredni bližini Buckinghamske palače, ki velja za eno najbolj ekskluzivnih in najdražjih četrti na svetu. Imajo tudi hišo v švicarskem smučarskem letovišču Gstaad.