Svet so ljudje: Epidemija debelosti ni mit

Jamie Oliver se je med obiskom Avstralije zapletel v vojno besed s politikom, ki ne verjame v iskrenost njegovih namenov.

Objavljeno
13. maj 2017 00.54
reu BRITAIN-DIANA/
Ju. K.
Ju. K.

Najbolj znani britanski televizijski kuhar Jamie Oliver se je sredi turneje po Avstraliji, kjer namerava odpreti več franšiz ene od svojih restavracij, zapletel v besedno vojno z lokalnim politikom, ki meni, da zvezdnik in mnogi drugi podporniki bolj zdravih načinov prehranjevanja pridigajo o nečem, kar ne obstaja. Oliver med turnejo promovira tudi svojo kampanjo proti otroški debelosti in sodeluje z avstralsko oblastjo pri pripravi manj kaloričnih šolskih obrokov.

Peter Phelps, liberalni poslanec v avstralskem parlamentu, kjer zastopa barve province New South Wales, je v enem od svojih javnih nastopov dejal, da je epidemija debelosti navaden »mit«, in poudaril, da je vmešavanje države v življenja državljanov preseglo vse meje.

»Ideja, da smo priča neki nenadni krizi otroške debelosti, ne temelji na dejstvih,« je dejal v pogovoru za agencijo Fairfax in pri tem postregel s statistiko, po kateri se število otrok s čezmerno telesno težo v Avstraliji zadnji dve desetletji skoraj ni spremenilo. Dodal je, da ljudje postajajo siti Oliverja in »vseh drugih nekoristnežev«, ki »hodijo naokoli in govorijo staršem, kako naj vzgajajo svoje otroke«. Oliver je politikove očitke v pogovorih z mediji v celoti zavrnil. »Ne zdi se mi, da govori o nečem, kar temelji na znanosti. Ne zdi se mi, da je spregovoril z osebnim zdravnikom ali pediatrom. Mnenje Svetovne zdravstvene organizacije o Avstraliji je drugačno. Ne gre za prekleti mit!« je bil jasen. 

Slavni kuhar, ki ima v različnih državah v lasti na desetine restavracij, je bil po poročanju Daily Telegrapha v preteklosti že tarča kritik. Nazadnje junija lani, ko so prišli na dan izsledki raziskave, ki je pokazala, da je program manj kaloričnih šolskih kosil, ki ga je Oliver pripravil v sodelovanju s prejšnjo britansko konservativno vlado, še povečal telesno težo otrok.