Svet so ljudje: Imuniteta za Blaira, Strawa?

Šaker Amer, nedavno izpuščen iz Guantanama, je bil ujet v Afganistanu kmalu po 11. septembru 2001.

Objavljeno
15. december 2015 13.23
Ju. K.
Ju. K.
V štirinajstih letih, ki jih je Šaker Amer kot zapornik, osumljen terorizma, preživel v Guantanamu, je bil podvržen okoli 200 zaslišanjem, med katerimi, kot zatrjuje, je bil tudi večkrat mučen. Dva meseca po izpustitvi in vrnitvi v Združeno kraljestvo, kjer je z družino bival vse do leta 2001, ko je bil ujet v Afganistanu, je o svoji izkušnji prvič spregovoril za otoške medije. Ob tem je marsikoga presenetil z izjavo, da od Združenega kraljestva ne namerava terjati odškodnine v zameno za vse, kar je pretrpel. Hkrati želi, da se politikom in uradnikom, ki bi lahko kar koli vedeli o nepravilnostih, ki so se odvijale v letih po 11. septembru 2001, podeli imuniteto. Le tako bo lahko po njegovem resnica prišla na dan.

»Nikogar ne želim tožiti,« je v seriji intervjujev za otoške medije dejal saudski državljan, ki je imel v času pridržanja dovoljenje za bivanje v Združenem kraljestvu. »Ne verjamem, da bo sodišče razrešilo ta problem. Ne verjamem, da lahko pravično razsodi o tistem, kar se je zgodilo v preteklosti.«

Šaker je bil ujet v Afganistanu kmalu po terorističnih napadih na New York in Washington leta 2001. Nekaj mesecev pred tem je odpotoval v državo, prepričan, da umirjanje razmer po več letih državljanske vojne prinaša poslovne priložnosti. Toda kmalu se je znašel v rokah lovcev na glave, ki so ga decembra istega leta predali ameriški vojski, ta pa ga je kmalu zatem posadila na letalo za Kubo. Ameriška oblast proti njemu nikoli ni izdala obtožnice. Zasliševalci so od njega menda poskušali izsiliti priznanje, da je sodeloval v rekrutiranju džihadistov. A ga nikoli niso dobili.

Med zasliševalci so bili po Šakerjevih besedah tudi britanski agenti. Prepričan je, da sta nekdanji britanski premier in zunanjih minister Tony Blair in Jack Straw vedela, kakšni obravnavi je podvržen. Toda Šaker, presentljivo, noče, da se proti njima in drugim predstavnikom tedanje laburistične vlade uvedejo sodni postopki. »Vsi se namreč bojijo tega, da bodo pristali za zapahi, tudi Tony Blair. Enostavno ne morete pričakovati, da boste od njih slišali resnico.« Amer je britansko oblast pozval k odprtju neodvisne javne preiskave, pri tem pa poudaril, da morajo vsi funkcionarji, začenši s takratnim ministrskim predsednikom, pred tem dobiti imuniteto.

Kot pravi 48-letni oče treh otrok, je vse, kar si želi, da resnica pride na dan.