Svet so ljudje: Kokain v ročni prtljagi

Obsojenka, po izobrazbi diplomirana pravnica, je bila nekaj časa vidna članica Berlusconijevega notranjega kroga sodelavcev.

Objavljeno
01. december 2015 15.57
TOPSHOTS-ITALY-POLITICS-JUSTICE-BERLUSCONI-DEMO
Ju. K.
Ju. K.

Neapeljsko sodišče je na tri leta zapora obsodilo znanko in nekdanjo pomočnico Silvia Berlusconija, ki jo je svetovna javnost prvič spoznala leta 2010, ko je spremljala takratnega italijanskega premiera na zasedanju skupine osmih najbolj industrijsko razvitih držav v kanadskem Torontu.

Federica Gagliardi je lani poskušala v Italijo pretihotapiti kar 24 kilogramov kokaina, ki jih je skrila v svojo ročno prtljago. Ko so policisti na rimskem letališču Fiumicino v njenem kovčku in nahrbtniku odkrili znatno količino prepovedane droge, je Gagliardieva vztrajala, da ni vedela, kaj se skriva v paketih, ki jih poskušala prenesti čez mejo. Kot je razvidno iz videoposnetka njene aretacije, ki se je nedavno pojavil na svetovnem spletu, je 34-letnica poskušala prepričati policiste, da ji je bila droga podtaknjena in da ni vedela, kaj prenaša naokoli. Njene razlage po pričakovanjih niso zalegle.

Obsojenka, po izobrazbi diplomirana pravnica, je bila nekaj časa vidna članica Berlusconijevega notranjega kroga sodelavcev. Kontraverznega državnika, ki je bil kasneje obsojen zaradi davčne utaje, je kot asistentka spremljala na potovanjih v tujino. Njuno druženje je zbudilo ugibanja o ljubezenski aferi, a ta nikoli niso bila potrjena.
Tožilstvu je med poenostavljenim sodnim procesom, ki je trajal leto dni, brez večjih težav uspelo dokazati vpletenost Italijanke in še 25 drugih posameznikov v mednarodno tihotapsko mrežo, ki je delovala na področju Španije, Nizozemske in Južne Amerike. Gagliardijeva je v Rim pripotovala iz venezuelske prestolnice Caracas.

Droga, ki jo je prenašala v svoji prtljagi, je bila po pisanju Independenta namenjena preprodajalcem mamil iz zloglasne Camorre.

Sodniki so Gagliardijevo, ki so ji mediji med obiskom vrha G8 v Torontu zaradi vpadljive oprave v beli barvi nadeli vzdevek »bela gospa«, spoznali za krivo tihotapljenja mamil, ne pa tudi sodelovanja v mamilarskem kartelu. To je po mnenju strokovnjakov tudi glavni razlog za njeno razmeroma majhno kazen.