Svet so ljudje: Kontroverzne karierne odločitve

George Osborne je želel biti poslanec, urednik in še svetovalec hkrati. 

Objavljeno
28. april 2017 18.22
FILES-BRITAIN-MEDIA-PRESS-OSBORNE
Ju. K.
Ju. K.
Nekdanji britanski finančni minister George Osborne je po razpisu predčasnih splošnih volitev v Združenem kraljestvu napovedal, da ne bo ponovno kandidiral za poslanski mandat, čeprav je še nedolgo nazaj zatrjeval, da ga obveznosti v parlamentu ne bodo ovirale pri opravljanju njegove nove službe.

Osborne je bil konec marca imenovan za novega odgovornega urednika enega najbolj branih časopisov v državi, londonskega Evening Standarda. Uredniško mesto bo uradno prevzel prihodnji teden. Njegova tranzicija iz politike v medije je vzbudila precejšnje zanimanje in dvignila marsikatero obrv, a Osborne, ki je med letoma 2010 in 2016 vodil britansko finančno ministrstvo, se na kritike ni pretirano oziral. Prepričan je bil, da sta funkciji popolnoma skladni in da obe lahko stisne v svoj že tako natrpan urnik. Toda v oči so bodejo tudi drugi Osbornovi poslovni podvigi, zlasti svetovalna dejavnost, ki mu bo ob uredniški službi prinesla dodaten zajeten zaslužek. Kot svetovalec investicijske skupine BlackRock bo na leto dobil 650.000 funtov.

Mnogi se sprašujejo, ali s tem ne bo škodil verodostojnosti časopisa, ki je v lasti ruskega medijskega mogotca Evgenija Lebedeva in katerega naloga je, da poroča neodvisno o vseh podjetjih, ki se znajdejo pod drobnogledom javnosti. Nič manj nezadovoljni nad Osbornovimi kariernimi odločitvami niso tudi njegovi poslanski kolegi, ki so ta teden potrdili, da nekdanji minister parlamenta ni pravočasno seznanil z odločivijo o sprejetju uredniške funkcije. Opozorili so, da je s tem postavil slab zgled vsem drugim osebam v javnem življenju.