Svet so ljudje: Madurova nečaka na zatožni klopi

Prve uradne reakcije so ustvarile vtis, da se politično vodstvo distancira od obeh obtožencev.

Objavljeno
17. november 2015 17.13
VENEZUELA-ALBA/
Ju. K., zunanja politika
Ju. K., zunanja politika

Predstavniki venezuelskih oblasti so nedavno aretacijo dveh nečakov predsednika države Nicolása Madura na Haitiju proglasili za "ugrabitev", s katero naj bi ameriška oblast poskušala vplivati na izid parlamentarnih volitev, ki bodo v Venezuli potekale prihodnji mesec.

Predsednikova nečaka, Efrain Antonio Campo Flores in Franqui Francisco Flores de Freitas, sta bila prejšnji teden aretirana v Port-au-Princeu, prestolnici Haitija, in sicer zaradi suma, da sta v državo hotela pretihotapiti 800 kilogramov kokaina, po vsej verjetnosti namenjenega za ameriški trg. Pristojni organi so 29 in 30 let stara moška izrožili ameriški zvezni agenciji za boj proti drogam (DEA), ki ju je posadila na letalo za New York, kjer je tožilstvo proti njima tudi uradno izdalo obtožnico.

Venezulelske oblasti dogodka po pisanju Wall Street Journala več dni niso komentirale. Prvi odziv je prišel šele v začetku tega tedna, ko je predsednik venezuelskega kongresa Diosdado Cabello med nastopom na državni televiziji dejal, da sta bila obtoženca ugrabljena, njuno aretacijo pa neposredno povezal s prihajajočimi volitvami. "Kar se je zgodilo, ne razumem kot pridržanje. Ugrabili so dva človeka ... zato, da bi v času kampanje ustvarili škodo." Toda v isti sapi je dejal, da predsednik države ne more odgovarjati za dejanja svojih sorodnikov. "Gre za odrasle ljudi, ki lahko v življenju počno karkoli želijo."

Cabellove besede so ustvarile vtis, da se politično vodstvo distancira od obeh obtožencev, kar je nenavadno, še posebno zaradi tesnih odnosov med vsaj enim od njiju in zakonskim parom Maduro. Efrain Antonio Campo Flores se je policiji identificiral kot pastorek Nicolása Madura, ki ga je od otroštva vzgajala predsednikova žena in njegova prava teta Cilia Flores.

Brata se nameravata po zagotovilih njunih odvetnikov zagovorjati kot nedolžna. V primeru obsodbe obema grozi doživljenjski zapor.