Svet so ljudje: Milijon evrov odškodnine za Kohla

Sporna biografija nastala leta po izbruhu spora med politikom in enim od njenih dveh avtorjev.

Objavljeno
28. april 2017 18.10
GERMANY-POLITICS/
Ju. K.
Ju. K.
Tri leta po objavi odmevne neavtorizirane biografije nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Kohla je sodišče v Kölnu razsodilo, da sta avtorja knjige Zapuščina – Kohlovi protokoli, z zlorabo njegovega zaupanja kršila državnikovo pravico do zasebnosti in jima naložilo plačilo milijona evrov odškodnine. Kohlovim odvetnikom je uspelo dokazati, da sta Heribert Schwan in Tilman Jens objavila izjave, ki jih nekdanji Kohl nikoli ne bi izrekel, če bi vedel, da bodo končale v njuni knjigi. Po navedbah predstavnikov sodišča gre za najvišjo odškodnino, izrečeno v zgodovini odločanja o primerih kršenja pravice do zasebnosti v Nemčiji.

Kohlova biografija je v Nemčiji takoj po objavi postala uspešnica, med drugim zaradi kontroverznosti, ki je spremljala njeno nastajanje. Knjiga je bila posledica dolgoletnega spora med politikom in enim od njenih dveh avtorjev. Schwan je s Kohlom kot skriti pisec sodeloval pri pripravi uradne biografije, pri čemer je opravil več kot 630 ur pogovorov o njegovem življenju. Vzporedno je objavil še eno knjigo, v kateri je namignil, da je bil Kohl deloma odgovoren za samomor njegove žene Hannelore leta 2001, kar je Kohla kasneje privedlo do odločitve, da je odstopil od sodelovanja s Schwanom.

A 72-letnega novinarja to ni ustavilo. Namesto uradne biografije je skupaj Tilmanom Jensom objavil Kohlove protokole, v katerih je razkril politikove poglede na nemško združevanje in na njegove politične zaveznike, tudi Angelo Merkel, nad katero Kohl, ko je ta veljala še za njegovo »učenko«, ni kazal pretiranega navdušenja. »Niti vilic in noža ni znala držati pravilno,« je povedal med enim od svojih pogovorov s Schwanom. 87-letni Kohl med sojenjem nikoli ni trdil, da objavljene izjave niso bile njegove, vztrajal pa je, da nikoli niso bile namenjene za objavo. Schwan je medtem sodišču poskušal dokazati, da je kot avtor intevjujev imel pravico uporabiti ves material, ki ga je imel na voljo. Kohlu je uspelo po sodni poti umakniti originalno različico knjige iz prodaje leta 2015. Toda škoda je bila po mnenju sodišča že narejena, zato mu je tudi dodelilo odškodnino.