Svet so ljudje: Minister obtožen rasizma

Flamski minister za kulturo Sven Gatz je odločno zavrnil kakršno koli povezavo med barvanjem svojega obraza in rasizmom.

Objavljeno
08. december 2015 14.29
Ju. K.
Ju. K.
Črni Petri, namišljeni potomci španskih Mavrov, so v času praznovanja Miklavža pogost pojav na ulicah nizozemskih in nekaterih belgijskih mest. Čeprav jih velik del prebivalstva dojema kot nepogrešljivi del praznične tradicije, vse več ljudi v njih prepoznava elemente rasizma, ostanke ne prav lepe kolonialne preteklosti teh dveh zahodnoevropskih držav.
 
Začetek decembra tako ne predstavlja več le začetka sezone obdarovanja, ampak tudi čas polemik o tem, ali so ljudje, ki svoje obraze barvajo s črno barvo, zaradi tega rasisti ali ne. Flamski minister za kulturo Sven Gatz, ki se je pred dnevi znašel pod drobnegodom medijev in javnosti, ko se je našemil v »Zwarte Pieta« in svojo fotografijo objavil na Twitterju, je odločno zavrnil kakršno koli povezavo med barvanjem svojega obraza in gojenjem rasističnih predsotkov do temnopoltih ljudi. Na Gatza se je vsul plaz obtožb s strani nasprotnikov tradicije in predstavnikov nevladnih organizacij, ki so prepričani, da bi moral kot minister pokazati več razumevanja in se zavedati negativnih občutkov, ki jih Miklavževi pomočniki zbujajo med precejšnjim delom prebivalstva.

»Proti rasizmu se borim že vse svoje (politično) življenje,« se je Gatz odzval na obtožbe. »In sedaj sem navaden rasist, ker sem svoj obraz pobarval na temno. Lepo vas prosim.« Član liberalno demokratske stranke Open VLD je odziv objavil na svojem tviterju in ga zaključil z besedami »ljubite se, ne sovražite«.

Gatz je očitno prepričan, da so šli nasprotniki s svojim aktivizmom predaleč. Toda tudi oblast meni, da je Črni Peter postal razdvajajoč lik. V številnih nizozemskih mestih so letos prihod Miklavža obeležili nekoliko drugače. Spremenila se je predvsem podoba Črnih Petrov, obrazi katerih niso bili več popolnoma črni, temveč lisasti. Organizatorji proslav so pojasnili, da so lise na njihovi koži ostanki saj v notranjosti dimnikov, po katerih se spuščajo v domove daril željnih otrok.