Svet so ljudje: Najbolj osovraženi Američan

Svet so ljudje

Objavljeno
18. december 2015 16.40
L. P.
L. P.

Ko je v četrtek zvezni preiskovalni urad FBI potrkal na vrata luksuznega stanovanja na Manhattnu v New Yorku in od tam vklenjenega v lisice odvedel mladega farmacevtskega tajkuna Martina Shkrelija, so številni Američani, predvsem oboleli za aidsom, novico pozdravili z navdušenjem.

Komaj 32-letni Shkreli, lastnik farmacevtske družbe Turing Pharmaceuticals, je namreč že nekaj časa najbolj osovraženi človek v ZDA. Kmalu zatem, ko je odkupil pravice za trženje zdravila Daraprim za okužene z virusom hiv, je za kar 5500 odstotkov povišal ceno tega zdravila – s 13 dolarjev na kar 700 dolarjev za tableto! Kljub neznanskemu ogorčenju bolnikov je svoj plenilski pohod na cene nadaljeval. Prejšnjo soboto, torej tik preden ga je FBI priprl, je oznanil podražitev še enega zdravila, in sicer za zdravljenje redke parazitske infekcije, ki lahko povzroči odpoved srca.

Nizkotno grabljenje denarja pa ni bil vzrok za Shkrelijevo aretacijo. FBI ga je namreč priprl zaradi goljufij z vrednostnimi papirji, ki jih je zakuhal med letoma 2011 in 2013, ko je bil direktor farmacevtske družbe Retrophin in istočasno menedžer sklada tveganega kapitala. Njegove prevare delničarjev podjetja in neupravičene prisvojitve večjih vsot je odkril zvezni urad za vrednostne papirje SEC, državni tožilec pa je njegovo delovanje označil kot Ponzijevo shemo. Shkreli je med zaslišanji vse obtožbe zanikal, včeraj pa so ga po plačilu petih milijonov dolarjev varščine izpustili na prostost.

Kako je mladi prevarant z lahkoto zapravljal milijone, se je razkrilo ob njegovi aretaciji. Najbolj ekscesen naj bi bil nakup unikatnega glasbenega albuma ameriške raperske skupine Wu-Tang Clan. Skupina je izdala samo en izvod albuma, na dražbi pa je zanj iztržila dva milijona dolarjev. Kupec dolgo ni bil znan, šele zdaj pa so povedali, da je bil to Shkreli. Njegov odvetnik ga je takoj po tem razkritju obvestil, da tudi on dviguje ceno svoje ure za 5000 odstotkov, in sicer na 60.000 dolarjev.