Svet so ljudje: Navratilova proti Courtovi

Nekdanja svetovna prvakinja v tenisu poziva organizatorje Australian Opena, naj se odzovejo na izjave Margaret Court.

Objavljeno
02. junij 2017 16.39
Ju. K.
Ju. K.

Svetovno znana teniška prvakinja Martina Navratilova je v odprtem pismu pozvala organizatorje odprtega prvenstva v Avstraliji, naj umaknjeno ime avstralske teniške zvezdnice Margaret Court s stadiona, kjer vsako leto poteka eden od štirih turnirjev za Grand Slam. Kot razlog za to je navedla »rasistične in homofobne« izjave, ki jih je Courtova, ki je po umiku iz profesionalnega športa postala ultra konservativna duhovnica, nedavno izrekla v dveh različnih intervjujih, je poročal Guardian.

74-letnica, ki je v svoji karieri osvojila 24 posamičnih turnirjev, je med drugim dejala, da je tenis »poln lezbijk«, da se »gejevski lobij« poskuša »prebiti v glave otrok«, tako kot sta to poskušala Hitler in komunizem, in da so otroci, ki mislijo, da so transspolni, »pod vplivom hudiča«.

»Sedaj je jasno, kdo je Margaret Court,« je v pismu zapisala dobitnica 18 posamičnih grand slam turnirjev. »Neverjetna teniška igra, rasistka in homofob. Njena strupenost ni le mnenje, temveč poskuša preprečiti članom LGBT skupnosti, da bi imeli enake pravice. Demonizira transpolne otroke in odrasle povsod,« je poudarila Navratilova, ki je ob tem spomnila tudi na več desetletij stare izjave, v katerih je Courtova posredno podprla politiko apartheida v Južni Afriki.

S svojim pismom se je Navratilova, ki se je leta 2014 poročila s svojo dolgoletno partnerico Julio Lemigovo, pridružila več kot 5000 ljudem, ki so do sedaj podpisali peticijo za preimenovanje stadiona Margaret Court Arena v Melbournu. Po njenem mnenju je prav, da se prizorišča turnirjev imenujejo po športnikih ne le zaradi tistega, kar so dosegli na igrišču, temveč zaradi tistega, kar so bili kot ljudje. »Platforma, ki jo uporabljajo ljudje, kot je Margaret Court, bi morala biti majhna, ne velika. Zato mislim, da bi morali stadion raje poimenovati po Evonne Goolagong, po osebi, ki jo lahko slavimo«, je še dodala. Nekdanja številka ena svetovnega tenisa je bila prva aboridžinka, ki je tenis igrala na profesionalni ravni. Osvojila je sedem turnirjev za Grand Slam.