Svet so ljudje: Nima predsedniških ambicij

Grace Mugabe trdi, da nima nikakršnih ambicij po političnem nasledstvu svojega moža Roberta Mugabeja, predsednika Zimbabveja.

Objavljeno
20. november 2015 17.53
S.R.P.
S.R.P.

Grace Mugabe
, 50-letna žena predsednika afriške države Zimbabve Roberta Mugabeja, trdi, da nima nikakršnih ambicij po političnem nasledstvu svojega moža. Med četrtkovim obiskom občine Mbare v Harareju, prestolnici Zimbabveja, je tisočim privržencem vladajoče stranke ZANU-PF sporočila, da se ne bo potegovala za položaj predsednice. Nasprotno, zagotovila je celo, da bo za vsako ceno podprla vnovično kandidaturo svojega 91-letnega moža, dosedanjega edinega predsednika Zimbabveja. Na predsedniški položaj države se je zavihtel, ko je Zimbabve leta 1980 postal neodvisen od Velike Britanije, in na tej funkciji kot najstarejši afriški državnik ostal vse do danes.

Nove predsedniške volitve bodo leta 2018, ko bo Robert Mugabe, če bo še živ, imel že 94 let. »Podpirala ga bom, tudi če bo že na vozičku,« je zagotovila Grace Mugabe, pred poroko s predsednikom strojepiska v njegovi pisarni. Znana je predvsem po zapravljivih nakupih v tujini, v politiki pa se je znašla šele lani, ko je napadla nekdanjo podpredsednico Joice Mudžuru, takrat predvideno naslednico Roberta Mugabeja. Ostareli predsednik je Mudžurujevo tedaj odstavil, svojo ženo pa postavil na vrh vodilne stranke ZANU-PF. Zaupal ji je vodstvo žensk v tej stranki.

»Pred vami stojim kot žena predsednika in kot oseba, ki je bila izbrana, da vodi ženske. To je moja vloga in ne potrebujem nobene druge,« je zatrdila privržencem stranke ZANU-PF. Opazovalci menijo, da Grace Mugabe, čeprav zaseda eno od le dveh seniorskih pozicij v stranki, nima dovolj opore v stranki, da bi jo lahko vodila brez zaščite svojega moža. Tudi sicer ni imela opazne vloge v osvobodilnem boju proti kolonialni vladavini Britancev v 70. letih prejšnjega stoletja, kar še vedno velja kot pogoj za položaj vodje stranke ZANU-PF.

Kljub temu številni vidijo v njej naslednico Roberta Mugabeja, zlasti po njeni uspeli kampanji proti Joice Mudžuru in ob njenem zavzetem nasprotovanju frakcijam znotraj vodilne stranke. »Nehajte že deliti stranko! To bom ves čas ponavljala. Utišate me lahko samo tako, da me ubijete,« je dejala zbrani množici. Lani je Grace Mugabe, dva meseca po vpisu na univerzo Zimbabve, prejela doktorat iz sociologije, ne da bi ji bilo treba zanj predložiti dizertacijo.