Svet so ljudje: odprta pot do svetnice

S četrtkovim podpisom papeža Frančiška v Vatikanu potrdili čudež Matere Terezije.

Objavljeno
18. december 2015 16.49
S. R. P.
S. R. P.
Na četrtkovem obisku vodje vatikanskega urada za potrjevanje svetnikov je papež Frančišek s podpisom potrdil odlok, ki pripisuje čudež delovanju Matere Terezije in s tem odprl pot za njeno posvetitev v svetnico. Vatikan v sporočilu za javnosti sicer ni navedel datuma, kdaj bodo že pokojno svetnico in dobitnico Nobelove nagrade za mir leta 1979 posvetili v svetnico, toda italijanski mediji domnevajo, da se bo to zgodilo v prvem septembrskem tednu, na obletnico njene smrti.

Mater Terezijo, ki se je kot Agnes Gonxha Bojaxhio rodila albanskim staršem leta 1910 v Skopju, je leta 2003 takratni papež Janez Pavel II. razglasil za blaženo. Priznal ji je čudežno ozdravitev Indijke, ki je imela tumor v trebušni votlini. Papež Frančišek pa ji je s četrtkovim podpisom pripisal čudež ob nerazložljivi ozdravitvi bolnika v Braziliji, ki mu je grozila smrt zaradi več možganskih abscesov, a se je leta 2008 prebudil iz kome, potem ko je njegova žena v molitvah vztrajno prosila za pomoč Mater Terezijo. Vatikan zato to čudežno ozdravitev pripisuje vplivu Matere Terezije, ki je sicer umrla že enajst let prej.

Veliko dobrotnico in skrbnico najbolj revnih in pomoči potrebnih, ki se je katoliškemu nunskemu redu pridružila kot osemnajstletno dekle leta 1928 in ki je osemnajst let pozneje med potovanjem iz Kalkute v Dardžiling v Indiji ob grozotah, ki jih je videla na poti, sklenila ustanoviti red misijonark ljubezni, je papež Frančišek osebno spoznal leta 1994 med sinodo v Vatikanu. S svojo predanostjo revnim in odločnostjo ter pogumom ga je, po njegovih besedah, že takrat povsem prevzela.

»Do nje sem občutil veliko spoštovanje in tudi strah – bila je tako zelo odločna, da bi se jo bal imeti za predstojnico,« je priznal tedaj še kot škof Jorge Mario Bergoglio.