Svet so ljudje: Pogojna kazen za odvetnika

Pu je bil eden od vodij študentskih protivladnih demonstracij na trgu Nebeškega miru leta 1989.

Objavljeno
22. december 2015 13.27
CHINA-RIGHTS/
Jure Kosec
Jure Kosec

Kitajska oblast je maja 2014 aretirala Puja Zhiqianga, znanega odvetnika, političnega desidenta in zagovornika svobode govora. Tožilstvo mu je v obtožnici očitalo "zbujanje etničnega sovraštva", "iskanje konfliktov in izzivanje", med dokazi pa navajalo vsebino komentarjev, ki jih je Pu objavil na mikroblogerskem omrežju Weibo, v katerih je med drugim kritiziral nasilno obračunavanje kitajskih varnostnih sil z Ujguri v provinci Xinjiang, kitajsko komunistično stranko in obnašanje oblasti v ozemljskem sporu z Japonsko glede otočja Diaoyu/Senkaku.

Sodišče v Pekingu ga je ta teden spoznalo za krivega in mu dodelilo triletno pogojno kazen. Na presenečenje mnogih je Pu po poldrugem letu življenja za zapahi odkorakal na prostost.

Njegovo sojenje po besedah nevladnih organizacij predstavlja najnovejši poskus utišanja kitajskih disidentov s strani komunističnega režima. 50-letnik, ki je bil eden od vodij študentskih protivladnih demonstracij na trgu Nebeškega miru leta 1989, je kitajski javnosti znan predvsem kot glasen zagovornik tistih, ki so se poskušali upreti sistemu in bili zaradi tega sankcionirani. Med drugim je na sodišču branil priznanega umetnika in političnega aktivista Aija Weiweija.

Pujevi odvetniki so po pisanju kitajske državne tiskovne agencije vseskozi vztrajali pri tem, da njihova stranka ni storila ničesar protizakonitega. Toda na koncu naj bi obtoženec, ki mu je grozilo osem let zapora, "priznal svojo krivdo, se izrekel za krivega in obžaloval tisto, kar je storil". Posledica tega naj bi bila tudi milejša kazen.

Nevladne organizacije so v odzivu na razplet obsodile odločitev sodišča, celoten proces pa označile za politično motiviranega. Pu, kot vztrajajo, ni storil ničesar nezakonitega in bi moral biti spoznan za nedolžnega. Odločitev sodnikov po besedah Sophie Richardson, direktorice kitajske izpostave organizacije Human Rights Watch, priča o razkoraku med realnostjo in obljubami oblasti, da bo zagovarjala vladavino pravo.

Kaj točno je vplivalo na sodišče, da je Puja izpustilo iz zapora, je težko reči. Pomembno vlogo so po mnenju nekaterih aktivistov in zagovornikov človekovih pravic odigrale obsodbe ravnanja z odvetnikom, ki so prihajale iz tujine. Le malokdo verjame, da njegova pogojna kazen kaže na bistveno spremembo v odnosu oblasti v Pekingu do disidentov. Pritisk na nasprotnike kitajskega režima ostaja izrazit.