Svet so ljudje: Priznanja ne obžaluje

Nekdanji duhovnik Krzysztof Charamsa ne obažuje javnega priznanja, da je gej.

Objavljeno
13. november 2015 16.15
S. R. P.
S. R. P.
Dober mesec po tem, ko je nekdanji duhovnik Krzysztof Charamsa javno oznanil, da je gej in da ima prijatelja v Španiji, svojih besed še vedno ne obžaluje. Po priznanju svoje spolne usmerjenosti je 43 letni duhovnik, tedaj zaposlen v Vatikanu na delovnem mestu dokaj visoko v vatikanski hierarhiji, nemudoma izgubil službo.
Danes je na Poljskem rojeni nekdanji duhovnik še vedno brez zaposlitve, ni pa brez dela. Kot je v Barceloni, kjer zdaj živi v enem od hotelov v četrti homoseksualcev, povedal novinarju agencije AFP, pripravlja manifest za osvoboditev gejev.  V njem se bo zavzel za pravico homoseksualcev, da lahko tudi oni opravljajo duhovniški poklic. Manifest  namerava že kmalu predati Vatikanu in upa, da bo cerkev spremenila svoje stališče do homoseksualnosti.
Po veljavni katoliški doktrini je homoseksualno obnašanje še vedno nemoralno in nesprejemljivo. Charamsa hoče zrušiti to doktrino z dokazovanjem, da Biblija homoseksualnosti nikjer neposredno ne obsoja. Besedila v Bibliji, na katere se sklicuje cerkvena doktrina v svojem obsojanju homoseksualnosti, so po njegovem prepričanju napačno razumljena in izvzeta iz zgodovinskega in kulturnega konteksta časa, v katerem so nastala.  "Pred sto in več leti smo z Biblijo opravičevali celo suženjstvo," komentira  Charamsa.
V manifestu bo Cerkev pozval tudi , da naj ne kritizira porok homoseksualcev, poziva pa tudi še druge duhovnike, ki so homoseksualci, da naj sledijo njegovemu zgledu in priznajo svojo spolno usmerjenost.
"Počutim se bolje – kot boljši gej in tudi kot boljši duhovnik, kot sem bil prej. V svoji novi svobodi sem miren, zavedam pa se, da se je nujno izpostaviti proti obsojanju gejev, ki je v Cerkvi še vedno prisotno."