Svet so ljudje: Šefinja Yahooja rodila dvojčici

Predsednica uprave Marissa Mayer je razložila investitirjem Yahooja prihodnje obrise družbe, naslednji dan pa rodila.

Objavljeno
11. december 2015 16.43
L. P.
L. P.
Marissa Mayer, predsednica uprave ameriške multinacionalke Yahoo, med uspešnimi in bogatimi poslovnimi ženskami močno izstopa. Dokazuje namreč, da se materinstvo in uspešna kariera ne izključujeta.

Štiridesetletna Marissa je še v sredo prepričljivo nastopila pred delničarji in jim predstavila načrt podjetja za prihodnost, že v četrtek zjutraj, torej le nekaj ur pozneje, pa je rodila dvojčici. Obe novici sta, če sodimo po rasti delnic Yahooja na borzi, delovali pozitivno.

Veliko javne pozornosti je Mayerjeva vzbudila že s prvo nosečnostjo. Julija 2012, ko je prevzela vodenje Yahooja, je bila namreč že noseča, zato so nekateri vlagatelji močno dvomili o njenih sposobnostih, predvsem pa, ali bo zmogla opravljati obe tako pomembni funkciji – materinsko in vodstveno. Dokazala je, da zmore oboje. Kmalu po porodu se je vrnila v službo, si v bližini pisarne uredila otroško sobo in najela negovalko. Tako je lahko delala in hkrati skrbela za sina.

Po podobnem scenariju namerava organizirati svoje zasebno in poklicno življenje tudi zdaj, ko sta v otroški posteljici dvojčici. Mayerjeva priznava, da je takšna rešitev možna zaradi podpore soproga, finančnika Zacharyja Boguea, deloma pa tudi zato, ker so investitorji samo dan pred njenim porodom podprli načrt, kaj naj Yahoo v prihodnje proda in kaj obdrži.

Zanimivo pa je, da so le dva dni pred investicijsko konferenco še krožile ocene, koliko odpravnine bi morali plačati Marissi Mayer, če bi jo nadzorni odbor odpustil. Njena odpravnina bi lahko znašala skoraj 26 milijonov dolarjev, če bi upoštevali dobrih 34 dolarjev za delnico Yahooja na borzi. Še večjo vsoto pa bi »požela«, če bi se delničarji odločili za prodajo Yahooja v celoti. V tem primeru bi v žep lahko pospravila celo 110 milijonov dolarjev.