Svet so ljudje: Širokoustnež in homofob

Svetovnega boksarskega prvaka v težki kategoriji preiskuje policija zaradi homofobije

Objavljeno
14. december 2015 14.27
YE Germany Boxing
M. Gr.
M. Gr.
Kontroverzni svetovni boksarski prvak v težki kategoriji Tyson Fury je zaradi svojih izjav o homoseksualnosti postal predmet policijske preiskave. Sedemindvajsetletni boksar, ki je nedavno presenetljivo premagal Ukrajinca Vladimirja Klička, je v nekem televizijskem intervjuju dejal, da bi veljalo homoseksualnost prepovedati na podoben način kot je že zdaj prepovedana pedofilija. Neimenovani televizijski gledalec ga je zaradi te izjave ovadil, policija pa je prek svoje tiskovne predstavnice sporočila, da ovadbo jemlje »nadvse resno«.

A policijska preiskava še ni vse, kar si je Tyson Fury nakopal na glavo s svojo izjavo. Svetovni prvak v formuli 1 Lewis Hamilton in tenisač Andy Murray sta sprožila podpisovanje peticije, ki od javne medijske hiše BBC terja, da Tysona Furyja izključi iz svojega izbora športnika leta. Trenutno je jezikavi boksar eden od nominirancev za nagrado, dobitnik pa bo znan 20. decembra. Omenjeno peticijo je doslej podpisalo že več kot 100 tisoč ljudi.

Seveda sta bila oba iniciatorja peticije takoj tarča Furyjevih žaljivk. »Kakšno osebnost mora imeti človek, da stokrat z avtomobilom prevozi en krog, ali da udarja žogico sem in tja? Ne prav veliko, kajne?« je bil žaljiv Fury, ki je sicer znan po svojih diskriminirajočih izjavah. Tako denimo ponavlja, da ženske »spadajo za štedilnik ali na hrbet«.

Ker BBC noče izključiti Tysona Furyja iz izbora športnika leta, je sama postala tarča kritik. Medijska hiša se brani, da imajo gledalci možnost, da ne podprejo kontroverznega boksarja.

Fury se medtem na veliko širokousti naprej. »Z milijonodstotno gotovostjo vem, da imam v konici mezinca več osebnosti kakor vsi ostali nominiranci skupaj. Vsak v državi to ve. Ko gre za osebnost, je zmagovalec en sam. In tudi ko gre za športne dosežke, je zmagovalec en sam«.