Svet so ljudje: Slim ne bo posnemal Zuckerberga

Milijarder Carlos Slim ne namerava podariti družinskega premoženja dobrodelnim ustanovam.

Objavljeno
04. december 2015 17.05
L. P.
L. P.

»Fundacije ne odpravljajo revščine.« Tako je mehiški milijarder Carlos Slim komentiral napoved Marka Zuckerberga, da bo podaril 99 odstotkov delnic Facebooka.

Slima so izzvali novinarji z vprašanjem, ali bo posnemal Zuckerbergov zgled in dobrodelni fundaciji doniral delež delnic, ki jih ima njegova družina v podjetjih, med njimi v telekomunikacijskem America Movil. Ta je lastnik tudi avstrijskega telekoma, prek njega pa še hčerinske družbe Simobil, ki deluje v Sloveniji.

Milijarder je medijsko izzivanje odločno zavrnil. Zatrdil je, da nikakor ne namerava podariti družinskega premoženja dobrodelnim ustanovam. Po njegovem mnenju se je treba revščine lotiti drugače – ne s fundacijami, ampak s podjetji, ki ustvarjajo delovna mesta. »Vlagati moramo v podjetja, ki zaposlujejo. Le tako bomo rešili problem brezposelnosti,« je utemeljil svoje videnje, kako kot bogataš lahko pomaga revnim.

Pohvalil je Zuckerbergovo odločitev, toda vlade, ki si prizadevajo odpraviti revščino, že imajo vzvode in vire za to. Navsezadnje bi lahko več denarja, denimo od plačila davkov, tudi na dobičke podjetij, vlagali v izobraževanje revnih. Izobraženi ljudje namreč laže najdejo zaposlitev in tako sami poiščejo izhod iz revščine.

Carlos Slim, ki je letos dopolnil 75 let, je že doniral nekaj denarja fundacijam, ki jih je sam ustanovil, ni pa še razkril, kolikšne so podarjene vsote. Je pa na najnovejši lestvici najbogatejših Zemljanov, ki jo sestavlja revija Forbes, zdrsnil s četrtega mesta na peto. Spodrinil ga je Jeff Bezos, ustanovitelj in šef Amazona. Slimu je vrednost telekomunikacijskih delnic za malenkost upadla: njegovo premoženje je vredno 58,1 milijarde dolarjev, kar je samo 300 milijonov dolarjev manj kakor Bezosovo.