Svet so ljudje: Spielbergu medalja predsednika ZDA

Ameriški režiser Steven Spielberg je letošnji dobitnik predsedniške medalje za svobodo, najvišje nagrade ZDA za dosežke na civilnem področju.

Objavljeno
20. november 2015 17.43
L. P.
L. P.

Ameriški režiser Steven Spielberg, ki je zaslovel s filmi E.T., Jurski park, Schindlerjev seznam, Indiana Jones, Reševanje vojaka Ryana in Umetna inteligenca, je letošnji dobitnik predsedniške medalje za svobodo, najvišje nagrade ZDA za dosežke na civilnem področju. Slovesna prireditev bo v torek v Beli hiši, 17 nagrajencem, med njimi tudi Spielbergu, bo medalje izročil predsednik Barack Obama.

Čeprav so med letošnjimi odlikovanci imena s področij športa, glasbe, izobraževanja, politike in seveda filma, dve med njimi sprožata največ javnih polemik – Steven Spielberg in pevka Barbra Streisand. Obema očitajo, da sta si z donacijami za volilno kampanjo predsednika Obame »pomagala« do odlikovanja. Prav veliko ni zalegla niti izjava Obame, češ da oba umetnika »širita meje naše zmogljivosti in domišljije«.

V središču večine polemik je prav 68-letni Spielberg, ker izstopa po velikih zaslužkih s filmi, ki jih je ustvaril kot producent, režiser in soustanovitelj filmskih studiev Dreamworks. Po podatkih revije Forbes je njegovo premoženje vredno 3,6 milijarde dolarjev, kar ga uvršča med peščico najbogatejših Američanov.

Ciniki mu očitajo, da je samo za zadnjo predsedniško kampanjo leta 2012 podaril Obami skoraj milijon dolarjev. Časopis Washington Post je prebrskal tudi vse prejšnje Spielbergove donacije in ugotovil, da je demokratskemu paru Billu Clintonu in njegovi soprogi Hillary za politične namene podaril že 2,5 milijona dolarjev. Samo za predsedniško kampanjo Hillary Clinton je prispeval 1,3 milijona dolarjev, dodatno pa ji je za kampanjo oktobra lani pomagal še kot sopredsednik sklada za zbiranje sredstev v Hollywoodu.

Ker večino medijev pred torkovo slovesnostjo v Beli hiši zanimajo predvsem politične donacije, novega Spielbergovega filma Jurski svet skoraj ne omenjajo. Jurski svet, četrti film iz serije Jurski park, spet podira vse rekorde gledanosti v ZDA in Evropi in je v manj kot pol leta zaslužil že poldrugo milijardo dolarjev. Po mnenju Spielbergovih privržencev so tako njegov zadnji film kot vsi prejšnji najboljši dokaz za to, da je prav on najbolj zaslužen za novo ero Hollywooda in zato upravičen tudi do predsedniške medalje.