Svet so ljudje: Spor končal s poravnavo

Pravni spor med Cliffom Richardom in policijo je rešen, njegov spor z BBC pa se nadaljuje. 

Objavljeno
26. maj 2017 18.49
Ju. K.
Ju. K.

Britanska policija je pred tremi leti preiskala dom znanega britanskega pevca Cliffa Richarda zaradi skoraj tri desetletja starih obtožb o spolni zlorabi. Preiskavo je zaradi pomanjkanja dokazov tožilstvo dve leti kasneje opustilo, a to še ni prineslo konca zgodbe, ki je dolgo časa močno odmevala v otoških medijih.

Zvezdnik se je odločil, da bo od policije in od britanske javne televizije BBC zahteval odškodnino zaradi škode, ki jo je preiskava in poročanje o njej povzročilo njegovemu ugledu. Danes so predstavniki sodišča sporočili, da je pravni spor med tožnikom in policijo rešen in da sta stranki dosegli poravnavo.

Policija se je zvezdniku, ki je v svoji karieri prodal več kot 250 milijonov albumov, »iskreno opravičila za nervozo«, ki jo je povzročila s tem, ko je medije spustila v neposredno bližino njegovega doma. Sir Cliff je vseskozi zatrjeval, da je preiskava kršila njegovo pravico do zasebnega življenja. Po besedah odvetnikov je bila pevcu povzročena »znatna in dolgoročna« škoda, za katero bi moral biti ustrezno kompenziran. Koliko odškodnine bo dobil, ni jasno.

Obtožbe o domnevni zlorabi so segale dolgo nazaj v preteklost. Leta 2013 je neimenovani moški glasbenika prijavil policiji, ker naj bi ga ta leta 1985 zlorabil kot otroka med nastopom v Sheffieldu. Richard je obtožbe vseskozi zanikal. Medtem ko se je njegov spor s policijo končal s poravnavo, se spor z BBC nadaljuje. Vodstvo televizije in njeni odvetniki vztrajajo, da so novinarji, ki so poročali o dogodku, svoje delo opravili korektno. Glasbenikovi odvetniki, nasprotno, trdijo, da so jih k poročanju o preiskavi vodili komercialni razlogi.

BBC po poročanju Daily Maila to obtožbo zavrača in trdi, da je bila zgodba objavljena izključno zato, ker je bila v interesu javnosti. Ravno v tistem času je na Otoku odmeval še en spolni škandal, v katerega je bil vpleten znani obraz, pokojni didžej in televizijski voditelj Jimmy Savile, ki je za časa svojega življenja zlorabil na desetine otrok in odraslih.