Svet so ljudje: Tožnik in obtoženec hkrati

Bill Cosby bo poskušal prek sodišča oprati svoje ime, tako da bo svoje domnevne žrtve tožil zaradi obrekovanja.

Objavljeno
15. december 2015 13.35
Ju. K.
Ju. K.

Kariera Billa Cosbyja je v luči obtožb o spolnih napadih in zlorabah, ki segajo več desetletij nazaj v preteklost, najverjetneje končana. Toda to še ne pomeni, da se ameriški komik ni pripravljen boriti za svoje dobro ime. Njegovi odvetniki so pred dnevi namreč vložili tožbe proti sedmim ženskam, ki so ga v minulem letu obtožile, da jih je prisilil v spolne odnose in ga tudi tožile zaradi obrekovanja.

Cosby sedaj po poročanju New York Timesa poskuša vrniti udarec. Njegovi pravni zastopniki ženskam očitajo obrekovanje in širjenje laži ter izrekanje »škodoželjnih, oportunističnih in nerešničnih obtožb«.

Po besedah predstavnice njegove odvetiške ekipe Monique Pressley tožnik in obtoženec v enem vztraja, da nikoli nobeni od svojih domnevnih žrtev ni podtaknil mamil ali jih spolno napadel. Nasprotno, očita jim, da so si vse skupaj izmislile, s tem pa ne le škodile njegovemu ugledu, temveč tudi poslu, ki ga opravlja.

Obtožbe proti Cosbyju so stare že več let, toda to jesen so ponovno vzniknile na plano, ko je več kot 50 žensk, ena za drugo, prekinilo svoj molk in spregovorilo o svojih izkušnjah. Deset se jih je odločilo pravico iskati na sodišču. Ker 78-letnega komika niso mogle tožiti zaradi dejanj, neposredno povezanih z očitanimi spolnimi napadi (zakonski rok za prijavo je namreč potekel), so proti njemu vložile tožbe zaradi obrekovanja. Očitajo mu, da je z odločnim zanikanjem resničnosti njihovih navedb žrtve poskušal prikazati kot lažnivke.