Svet so ljudje: V lov na oskarje

Jeff Bezos si želi z Amazonom ustvariti šestnajst celovečernih filmov na leto.

Objavljeno
28. december 2015 15.12
Ju. K.
Ju. K.
Twentieth Century Fox. Warner Brothers. Amazon? Nekaj let po vstopu velikih tehnoloških podjetij v televizijsko produkcijo, ta ne skrivajo več ambicij po ustvarjanju celovečernih filmov in želje po neposrednem konkuriranju velikim holivudskim studiem.

To je v intervjuju za nemški časnik Die Welt potrdil Jeff Bezos, direktor in ustanovitelj spletne nakupovalne strani Amazon ter eden najbogatejših ljudi na svetu. Bezos je spomnil, da so Amazonove televizijske serije v zadnjem času osvojile več prestižnih nagrad, med njimi tudi peščico Emmyjev in Zlatih globusov, in napovedal, da bo njegova družba na leto producirala šestnajst filmov, ki bodo predvajani tako v kinematografih kot na spletu. "Želimo si osvojiti oskarja," je pojasnil.

Bezos pravi, da želi znanim filmskih ustvarjalcem, kot so Woody Allen, Spike Lee in Ridley Scott, ponuditi novo platformo za ustvarjanje filmskih uspešnic.

Amazon je svoj prvi celovečerec z naslovom Chi-Raq, v režiji Spikea Leeja,  prikazal prejšnji mesec. Moderna adaptacija Aristofanove starogrške komedije Lizistrate, postavljena v nevarne predele Chicaga, je večinoma prejela pozitivne ocene, kar je bila za marsikoga potrditev, da se je Amazonovo povečano vlaganje v televizijsko in filmsko produkcijo v .zadnjih letih izplačalo

Kako daleč Bezosa loči od uresničitve njegove želje po osvojitvi oskarja, je težko napovedati. Povsem jasno pa je, da Amazon ni edini ponudnik spletnih televizijskih in filmskih vsebin s tovrstnimi ambicijami. Netflix je letos v igro za najprestižnejšo filmsko nagrado poslal celovečerec Beasts of No Nation. Ta uprizarja življenje otroka med krvavo državljanjsko vojno v neimenovani afriški državi, v njem pa med drugim nastopa tudi znani britanski igralec Idris Elba.