Svet so ljudje: Zbiratelja umetnosti in letalskih milj

Kitajski par bo Modiglianijevo sliko odplačeval obročno, saj bi si jo v nasprotnem primeru težko privoščil.

Objavljeno
24. november 2015 15.23
Ju. K.
Ju. K.
Ležeči akt, znamenito delo italijanskega slikarja Amadea Modiglianija, je sredi meseca, potem ko je na dražbi v New Yorku doseglo vrednost 170 milijonov dolarjev, dobilo novega lastnika. Kupec je bil Liu Yiqian, kitajski milijarder, ki je za sliko plačal kar s kreditno kartico. To je v intervjuju za New York Times nedavno razkril skupaj s svojo soprogo Wang Wei, navdušeno zbiralko umetnin.

Par bo sliko odplačeval obročno, saj bi si jo po besedah Wangove v nasprotnem primeru težko privoščil. »Kdo pa ima denar za kaj takega?« sta svoj nakup komentirala ena najbolj razvpitih predstavnikov kitajske elite.

Toda odločitev za uporabo kreditne kartice je imela še en, bolj praktičen namen. Z vsakim dolarjem, ki ga zapravita, zakonca tudi zbirata brezplačne letalske milje. Kot je potrdila Wangova, na račun visokih nakupov oba potujeta zastonj. Enako velja za njune štiri otroke in dva vnuka. Par je do sedaj zbral tako rekoč na milijone milj, ki jih različne letalske družbe po vsem svetu v zameno za zvestobo podeljujejo svojim rednim potnikom. Liu je lani s kreditno kartico plačal tudi 36 milijonov dolarjev vredno keramično čajno skodelico, ki je pripadala članom dinastije Ming. Po pisanju Bloomberga je za svoj nakup prejel 28 milijonov letalskih milj, s katerimi bi lahko teoretično 1000-krat potoval okoli sveta.

Liu je po besadah njegove soproge pred leti razmišljal o nakupu zasebnega letala, a se pustil prepričati, da svoj denar raje vloži v odpiranje muzeja v Šanghaju, v katerem so razstavljene vse umetnine, ki jih par nakupil v zadnjih letih.

V njem bo po novem stalo tudi Modiglianijevo znamenito delo, ki se je v zgodovino zapisalo kot druga najdražja slika prodana na dražbi. Več so zbiratelji odšteli samo še za umetnino španskega slikarja Pabla Picassa Ženske iz Alžira.