Svet so ljudje: Življenje z novim obrazom

Po uspešni presaditvi hudo opečenega obraza
se je nesrečni gasilec prvič srečal s člani svoje družine

Objavljeno
27. november 2015 16.09
S. R. P.
S. R. P.
Patrick Hardison, nekdanji gasilec, dveh datumov zlepa ne bo pozabil: 5. septembra 2001 in 15. avgusta letos. Septembrskega dne pred dobrimi štirinajstimi leti je planil v gorečo hišo reševat pogrešano stanovalko, ko se mu je streha podrla na glavo. Plameni, ki so ga zajeli, so mu stopili zaščitno masko na obrazu in jo dobesedno zlepili s hudo opečeno kožo. Tedaj se je zanj začelo življenje spake, ki je niti sam ni mogel gledati. Letos 15. avgusta pa se je, kot kaže, to grozovito obdobje končalo. Tega dne so mu namreč v bolnišnici univerze v New Yorku med 26 ur trajajočo operacijo uspešno presadili obraz v prometni nesreči umrlega mladega kolesarja.

Danes, skoraj sto dni po presaditvi, zdravniki ugotavljajo, da je ta povsem uspela. Eduardo Rodriguez, plastični kirurg, ki je vodil operacijo, jo označuje celo za zgodovinsko. Patrick Hardison je presaditev dobro prestal, še pomembnejše pa je, da njegovo telo presajenega obraza ne zavrača. Čeprav bo moral nesrečnik vse življenje jemati zdravila, ki bodo preprečevala zavrnitveno reakcijo, so mu zdravniki odmerek teh zdravil že lahko občutno zmanjšali.

Poleg tega so zdravniki Hardisonu, očetu štirih otrok, te dni dovolili, da se je prvič po presaditvi srečal s svojo družino. Snidenje je bilo ganljivo – mlajši hčeri, ki sta se rodili po njegovi nesreči, sta ga prvič videli brez temnih sončnih očal, umetnih ušes in globoko na čelo potisnjene kape. Tudi ko je spet lahko sam nakupoval v bolnišnični trgovini, ljudje prvič niso zgroženo strmeli vanj. Sicer pa Patricka Hardisona kmalu čaka še nekaj operacij, s katerimi mu bodo odstranili odvečno kožo okoli oči in ust. Prva naj bi bila na vrsti že februarja prihodnje leto.

A že njegov sedanji novi videz je pohvalila tudi mama nesrečnega 26-letnega kolesarja, čigar obraz, ki v prometni nesreči ni bil poškodovan, so presadili na grozljivo izmaličenega Patrickovega. Povedala je, da si je njen nesrečni sin dolgo želel postati gasilec – in zdaj se mu je ta želja po svoje tudi uresničila.