To je prvi video, ki je bil objavljen na Youtubu

Uporabniki na Youtube vsako minuto naložijo kar za 300 ur videov. Kateri je bil prvi?

Objavljeno
21. april 2017 22.10
lvi_youtube
K.M.
K.M.

Spletna video platforma Youtube ima danes več kot milijardo uporabnikov, ki si vsak dan ogledajo več sto milijonov ur videov - od glasbenih videospotov in zanimivih predavanj do neumnih potegavščin in smešnih mačk. Prvi med njimi je bil objavljen pred natanko dvanajstimi leti. 23. aprila 2005 je namreč eden od ustanoviteljev Youtuba Jawed Karim z uporabniškim imenom jawed na to platformo naložil video z naslovom Me at the zoo (Jaz v živalskem vrtu).

18-sekundni video, ki ga je v živalskem vrtu v San Diegu posnel njegov prijatelj Yakov Lapitsky, prikazuje Jaweda, ki stoji pred kletko s sloni in se navdušuje nad njihovimi dolgimi rilci. »Torej, smo tukaj pred sloni. Najbolj »kul« stvar je, da imajo zelo, zelo, zelo dolge rilce. In to je ... To je »kul«. In to je v glavnem vse, kar je za povedati,« je v videu, ki ima že več kot 37 milijonov ogledov, dejal Jawed.

Čeprav je bil video objavljen aprila, je Youtube svojo pot uradno začel že 14. februarja 2005. Takrat je bilo težko najti in deliti videe na spletu, zato so Chad Hurley, Steve Chen in Jawed Karim, ki so se spoznali med delom pri spletnem velikanu PayPal, ustanovili Youtube. V dobrem desetletju je ta platforma, ki omogoča odkrivanje, gledanje in objavljanje videoposnetkov, postala nepogrešljiva za več kot milijardo ljudi.

Ali ste vedeli?

1. Danes uporabniki na Youtube vsako minuto naložijo kar za 300 ur videov.

2. Po Youtubu lahko krmarite v 76 različnih jezikih, ki pokrivajo kar 95 % internetnega prebivalstva.

3. Prvi video, ki je na Youtubu dosegel milijon ogledov, je oglas športne znamke Nike, v katerem je svoje nogometne spretnosti pokazal legendarni brazilski nogometaš in takratni zvezdnik FC Barcelone Ronaldinho.

4. Največ sledilcev - več kot 54 milijonov - ima kanal PewDiePie. S tem vzdevkom se predstavlja Šved Felix Kjellberg, ki se snema med igranjem in komentiranjem računalniških igric. Njegovi zabavni videoblogi so mu prinesli pravo bogastvo. Forbes je njegov zaslužek samo v letu 2015 ocenil na 15 milijonov dolarjev.

5. Najbolj gledan video vseh časov je videospot za pesem Gangam Style južnokorejskega glasbenika Psya. Gre za satiro luksuznega življenjskega sloga v bogatem predelu Seula, ki je leta 2012 obnorela svet. Danes ima že več kot 2,8 milijard ogledov. Ko jih je dosegel 2,15 milijard, je s tem porušil Youtubov števec ogledov. 

6. Do junija 2015 sta le dva videa presegla milijardo ogledov - Psyov Gangam Style, ki mu je to uspelo kot prvemu, in Baby kanadskega pevca Justina Bieberja. Danes je na Youtubu kar 53 videov, ki imajo več kot milijardo ogledov, od tega jih je osem preseglo mejo dveh milijard.

7. Najbolj gledan video, ki ni glasbeni, je eden izmed delov ruske risanke Maša in medved. Sledi Charlie bit my finger, objavljen leta 2007, ki je dolgo veljal za video z največ ogledi.