Turisti med regijami v EU najdlje ostali na Kanarskih otokih

Med najbolj priljubljenimi sta še francoska pariška regija in hrvaška obala.

Objavljeno
12. oktober 2014 10.17
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Luxembourg − Španski Kanarski otoki so bili za lani po številu nočitev najbolj privlačna regija v EU − turisti so namreč na otočju ustvarili za 89,8 milijona nočitev, piše Slovenska tiskovna agencija. S 77,5 milijona nočitev sledi francoska pariška regija, tretje mesto si je z 61,8 milijona nočitev prislužila hrvaška obala. Turisti so v obeh slovenskih regijah ustvarili za 9,5 milijona nočitev.

Med petimi top regijami po prenočitvah so še italijanska regija Veneto (61,5 milijona) in ožje središče Londona (44,8 milijona), v ta teden objavljenem regionalnem letopisu 2014 ugotavlja evropski statistični urad Eurostat.

Do desetega mesta so se zvrstile še avstrijska Tirolska (35,1 milijona), nemška Zgornja Bavarska (32,4 milijona), nizozemska regija Noord-Holland, kamor sodi tudi Amsterdam (22,5 milijona), grška Kreta (20,7 milijona) in portugalska regija Algarve (16,6 milijona), piše STA.

Čeprav so španski Kanarski otoki privabili največ turistov, pa je med državami kraljevala Italija. Kar šest njenih regij se je namreč znašlo med 20 najbolj obiskanimi regijami po prenočitvah: poleg Veneta so turiste pritegnile lepote Toskane, regije Emilija-Romanija, Lombardija, Lacija in Južna Tirolska, dodaja STA.

Španija sledi Italiji − poleg Kanarskih otokov so bile lani priljubljene še regije Katalonija, Balearski otoki, Andaluzija in Valencija. V Franciji so medtem turisti največkrat za oddih izbrali pariško regijo, Provanso in Azurno obalo, alpsko regijo Rhone-Alpes, južno regijo Lanquedoc-Roussillon in vinorodno regijo Akvitanijo.

Slovenija je razdeljena na dve regiji. Turisti, ki so lani obiskali Zahodno Slovenijo, kamor med drugim sodijo Triglavski narodni park, Ljubljana in Obala, so ustvarili 5,5 milijona prenočitev, medtem ko so v Vzhodni Sloveniji zabeležili štiri milijone nočitev, še piše STA.