Umrla Emma Morano, zadnji človek, ki je živel v treh stoletjih

Moranova je bila najstarejša od osmih otrok, ki je preživela vse svoje mlajše brate in sestre.

Objavljeno
16. april 2017 16.47
ITALY-OLDEST/
V. V., STA
V. V., STA
Rim - V Italiji je stara 117 let umrla Emma Morano, ki je veljala za najstarejšega človeka na svetu. Moranova, ki je bila rojena v 19. stoletju v severni Italiji, je veljala za edino še živečo osebo, ki je živela v treh stoletjih, so poročali italijanski mediji.

Moranova, rojena 29. novembra 1899 v Piemontu na severu Italije, je umrla v soboto na svojem domu v kraju Verbania ob jezeru Maggiore. Dočakala je 117 let in 137 dni, s čimer je veljala za edinega še živečega človeka, ki je bil rojen pred letom 1900.

Svojo dolgoživost je delno pripisovala dobrim genom. Njena mati je namreč umrla v starosti 91 let, več njenih sester pa je prav tako dočakalo skoraj sto let. Delno je skrivnost njenega dolgega življenja, kot je trdila, tičala v njeni prehrani. Vsak dan je namreč pojedla tri jajca, od tega dve surovi, poroča britanska mreža BBC.

Moranova je bila najstarejša od osmih otrok, ki je preživela vse svoje mlajše brate in sestre. Preživela je obe svetovni vojni in več kot 90 italijanskih vlad. Njeno življenje je med drugim zaznamoval zakon z nasilnim možem, ki ga je zapustila pred drugo svetovno vojno, in smrt edinega sina.

Zadnjih 20 let je preživela v svojem dvosobnem stanovanju, zadnja leta pa je bila povsem privezana na posteljo. Močno ji je pešal vid, proti koncu svojega življenja pa je večino dneva spala. Kljub temu je do konca ohranila smisel za humor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Kako je videti moja pričeska,« je vprašala, preden je lani upihnila svečke na torti za svoj 117. rojstni dan. Po besedah Yamile Vergare, ki je zadnjih 40 let skrbela zanjo, je imela do konca odličen spomin.