Usklajeno slovo

Par, ki je v skupnem zakonu preživel skoraj osem desetletij, se je tudi poslovil skupaj.

Objavljeno
27. april 2017 21.25
V. P. S.
V. P. S.

97-letna Joyce in 96-letni Frank Dodd, ki sta bila poročena 77 let, sta umrla nedolgo nazaj v bolnišnici Darent Valley v britanskem mestu Dartford v Kentu samo nekaj ur narazen. Najprej sta ležala na ločenih oddelkih, potem pa se je osebje bolnišnice odločilo, da postavi njuni postelji eno ob drugo. Starčka sta se držala za roki, ko sta se poslavljala eden od drugega po dolgem in srečnem zakonu.

Par, ki je sicer živel v mestu Gravesend v Kent, se je zbližal, ko sta bila stara vsega 14 in 15 let. Ona je delala kot natakarica, on pa kot lesar v žagi. Poročila sta se pet let pozneje, leta 1940. Tega leta so Franka vpoklicali v britansko vojsko, med drugo svetovno vojno je bil kot servisni vojaški inženir v Italiji in Afriki. Po vojni je delal v papirnici Imperial Paper Mills v Gravesendu.

Po vojni sta dobila pet otrok in Joyce se je posvetila družini. Kasneje sta dobila še dvanajst vnukov, deset pravnukov in dva prapravnuka. Po besedah 75-letne hčere Angele Bonell je Joyce rada organizirala razne igre ter zabave v kostumih za vnuke in pravnuke, zelo rada pa je tudi pekla. Vedno je imela pripravljeno sladico, ki jo je postregla gostom, in nikoli ni šla na obisk, ne da bi s sabo nesla pito.

Franku niso bile všeč ženine zabave, bil pa je vedno zelo aktiven okoli hiše, recimo rad je vrtnaril. Nikakor ni dovolil, da bi ga leta ustavila. Hči ga je še pri 94-letih zalotila na lestvi, ko je barval žleb. Angela Bonell pravi, da sta se njena starša odlično razumela, čeprav sta si bila povsem različna.

Ko je Franku začelo odpovedovati srce, ga je njegova žena vsak dan obiskovala v bolnišnici. Potem pa je zbolela še sama in tudi njo so hospitalizirali. Ko je postalo jasno, da umirata, je osebje bolnišnice njuni postelji postavilo skupaj in umrla sta držeč se za roki. Pokopali ju bodo 15. maja.