V meko countryja, ameriški Nashville

Žiga Valentič odgovarja: Kam bi šli za dan, vikend ali teden?

Objavljeno
16. september 2014 14.38
Smilja Štravs, Trip
Smilja Štravs, Trip
Žiga Valetič je publicist s področja popularne kulture, grafični oblikovalec, prevajalec in pisatelj. Pri založbi Mladinska knjiga je pravkar izšel njegov novi roman Optimisti v nebesih, zgodba o generacijskih razlikah, s katero se je uvrstil med štiri nominirance na natečaju Modra ptica.

Ob jesenski trgatvi namerava ponoviti enodnevni izlet v Belo krajino, kamor so šli z družino že prejšnji teden na praznovanje devetdesetletnice starega očeta. Hrib nad Seli pri Adlešičih ponuja razgled, kakršnega je treba iskati, in sploh so Belokranjci strastno gostoljubni. »Hrane in pijače je vedno preveč, vse je domače in pripravljeno z ljubeznijo, in čeprav nisem vegetarijanec, saj enkrat na teden jem meso, vem, da bom mesojed ravno na tisti dan.« Zaradi kroničnih težav s križem ne bo delal v vinogradu, raje bo za štedilnikom, že prihodnje leto pa se bo vrnil na pohodniški ali ribolovni izlet na bližnjo Kolpo.

Če bi lahko prosto izbral vikend izlet, bi si privoščil obisk ameriškega glasbenega mesta Nashville, ki ni samo meka countryja, ampak tam živi in ustvarja kar nekaj odličnih rockerjev. Po možnosti bi si v družbi prijateljev pogledal dva ali tri koncerte, v glasbenih barih spil pivo ali dve, si pogledal kakšen glasbeni muzej, domov prinesel nekaj pripomočkov za kitaro ali celo kakšen manjši inštrument, prečesal lokalno glasbeno knjigarno in mogoče napisal country pesem. Pristni country v nasprotju z našo narodno-zabavno glasbo pripoveduje tudi o bolečini, o odnosih in o bridkih življenjskih preizkušnjah – ne samo o »sreči« in »veselju«.

Žiga si želi videti tudi Portugalsko in Novo Zelandijo, vendar bi pri enotedenskem izletu raje dal prednost kakšni južnoameriški destinaciji, recimo Peruju, ki ima veliko naravnih parkov, morje in Ande. Posebno zanimiva se mu zdi hrana, saj ravno skozi kulinariko največ izveš o deželi, kulturi in podnebju. »V političnem smislu je celotna Južna Amerika bolj ali manj nagnjena v levo in niti Peru ni izjema; rad bi mogoče zaslutil, kako je to videti v vsakdanji praksi.« Seveda sta tam tudi svetovni atrakciji Machu Picchu in jezero Titikaka, tako da bi bil teden dni zagotovo premalo.